Hlavní obsah

Bush vetoval zákon zakazující mučivé výslechy

WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush v sobotu vetoval zákon o zákazu využití kontroverzních technik výslechu. Mezi ně patří například waterboarding, který bývá označován za mučení. Prezident rozhodnutí zdůvodnil tím, že USA by se zbavily účinných prostředků, jež zemi chrání před teroristickými útoky.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Zákon, který mi poslal Kongres, by odstranil jeden z nejcennějších nástrojů v boji proti terorismu," řekl Bush ve svém tradičním předem nahraném sobotním vystoupení v rozhlase.

"Takže jsem jej vetoval," prohlásil. "Pro Kongres není vhodná doba na to, aby opouštěl praktiky, které prokázaly svou účinnost při udržování Ameriky v bezpečí," dodal.

Vetovaný zákon měl původně zakázat Ústřední zpravodajské službě (CIA) využívat při výslechu kontroverzní techniky. Například tzv. waterboarding ve vyslýchaném vyvolává dojem tonutí.

Normu v únoru schválil americký Kongres, pro CIA vymezovala 19 jasně definovaných technik výslechu. Vedle waterboardingu zakazovala například elektrické šoky, používání psů či předstíranou popravu.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová, již naznačila, že Kongres se bude snažit přehlasovat prezidentské veto už příští týden. "Nakonec naše schopnost vést svět nebude záležet jen na našich vojenských schopnostech, nýbrž také na naší morální autoritě," řekla.

Podle agentur však není příliš pravděpodobné, že by demokraté sehnali dost hlasů na přehlasování prezidentského veta. Kongres totiž může veto prezidenta převážit pouze dvoutřetinovou většinou v obou komorách, což by vyžadovalo skutečně velkou podporu zákonodárců legislativní úpravě.

V sázce je dobré jméno Ameriky, varuje senátor

"Bushovo veto bude jedním z nejhanebnějších činů za dobu jeho prezidentského mandátu," řekl předtím demokratický senátor Edward Kennedy. "Pokud Kongres veto nepřehlasuje, vstoupí tento případ do dějin jako zjevné porušení vlády práva a vážné poškození dobrého jména Ameriky v očích celého světa," dodal.

Co je to waterboarding:
Vyslýchaný je připoután většinou k šikmé dřevěné desce hlavou dolů a přes hlavu má látku nebo igelit. Vyšetřovatelé mu lijí vodu na hlavu a vyvolávají v něm tak dojem, že se topí. Tuto techniku, která může v extrémních případech vyslýchaného i zabít a která se používala už za španělské inkvizice, označilo několik organizací na ochranu lidských práv za mučení.

Podle Bushe je zapotřebí, aby si CIA uchovala vyšetřovací metody, které nepotřebuje armáda, jež čelí "zákonným bojovníkům zajatým na bitevním poli".

Tajné služby ale podle prezidenta čelí zatvrzelým teroristům, kteří byli vycvičeni k tomu, aby odolali armádním výslechům. Proto jsou prý nutné "alternativní" výslechové postupy, jejichž zákaz by znamenal ztrátu životně důležitých informací od vysoce postavených členů teroristické sítě Al-Kajda a také možné americké oběti.

Na počátku února ředitel CIA Michael Hayden přiznal, že jeho organizace waterboarding po útocích na newyorské Světové obchodní středisko v září 2001 třikrát použila. V roce 2006 však tuto metodu výslechu údajně zakázal.

Reklama

Související články

Bush odmítl, že by CIA mučila vězně

Americký prezident George Bush v pátek hájil tajné věznice v zahraničí, v nichž Ústřední zpravodajská služba (CIA) vyslýchá podezřelé z terorismu. Zdůraznil...

Výběr článků

Načítám