Hlavní obsah

Na newyorském Times Square útočil atentátník

NEW YORK
Aktualizováno

Newyorští policisté pátrají po cyklistovi, kterého podezírají, že spáchal ve čtvrtek atentát na náborové středisko armády na Times Square. Kvůli výbuchu slabší nálože muselo být brzy ráno náměstí vyklizeno a uzavřeno. Zastavil se také provoz metra.

Článek

Podle úřadů byl výbuch zaregistrován v 3:45 ráno místního času (9:45 SEČ) . Na záběrech televizí nejsou patrné žádné větší škody, exoploze jen rozbila sklo u hlavního vchodu náborového střediska armády na Západní 45. ulici.

Times Square bylo už v noci uzavřeno.foto: Reuters/Keith Bedford

Provoz metra byl přerušen a policie uzavřela část náměstí. Na místě zasahovali i prytechnici. Ti zjistili, že nálož byla v armádní bedně na munici. Údajně šlo o neprofesionální nálož, které byla sestavena z méně výbušných komponent. Policejní pyrotechnici však neupřesnily, o jaké výbušniny šlo.

Z výbuchu zatím nebyl nikdo obviněn, policisté však pátrají po podezřelém cyklistovi, který tou dobou projížděl okolo náborového střediska armády a měl na zádech černý batoh. Nikdo ale neviděl jeho obličej a nikdo také nespatřil, že by cyklista nebo někdo jiný kladl nálož před náborové středisko armády.

Times Square zůstalo uzavřeno i přes den.foto: Reuters /Chip East

Před náborovým střediskem se ale pravidelně konají velké protesty proti válce v Iráku. Pentagon proto varoval všech 1650 náborových středisek v zemi. "Jestliže je to něco namířeného přímo proti americkým vojákům, je to něco, co musíme brát velmi vážně a co je hodně nešťastné, uvedl kapitán Charlie Jaquillard, který velí náborovému středisku.

Pyrotechnik na místě exploze před náborovým střediskem armádyfoto: Reuters/Chip East

Do šetření incidentu se zapojil také Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Jeho mluvčí Laura Keehnerová řekla, že zatím nelze s jistotou říci, zda měl výbuch nějakou souvislost s terorismem, ale naznačila, že tomu asi tak nebude: "Neexistují žádné hodnověrné informace, které by naznačovaly, že tu je nějaká bezprostřední hrozba proti státu."

Výbuch se podobá dalším dvěma z října 2007 a května 2005. I tehdy nálož vybuchla kome třetí ráno. V říjnu ale explodovala před mexickým konzulátem a v květnu 2005 před britským. I tehdy byl spatřen tajemný muž na bicyklu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám