Hlavní obsah

Ve Vermontu odhlasovali zatčení Bushe a Cheneyho

Novinky, rei
BRATTLEBORO

Obyvatelé městeček Brattleboro a Marlboro v americkém státě Vermont se rozhodli přidat na seznam zločinců hledaných místními úřady dvě vskutku exponované osoby: hlavu státu George Bushe a jeho pravou ruku Dicka Cheneyho.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Města hlasovala pro přijetí petice odsuzující politiku obou činitelů. Místní šerifové mají oba představitele zatknout, jestliže se v městech objeví. Pokud je obžalují dříve někde jinde, mají být Bush s Cheneym vydáni.

Volba má spíše symbolický význam, kterým chtějí obyvatelé vyjádřit svou frustraci nad válkou v Iráku a Bushovou érou vůbec. Obyvatelé o tom hlasovali při příležitosti konání prezidentských primárek ve Vermontu. V Brattleboro hlasovalo pro zatčení 2012 lidí oproti 1795, v Marlboro o opatření rozhodli zástupci města v poměru hlasů 43:25.

V Marlboro opatření není závazné už jen proto, že se neobjevilo v oficiálním avízu před zasedáním zástupců města.

„Doufám, že si lidé uvědomí, že to může být uskutečněno,“ řekl organizátor petice v Brattleboro Kurt Daims. Otázka, kterou voličům položil se vztahovala ke „zločinům proti ústavě“ bez blíže specifikovaných nařčení.

„Vím, že je to extrémní a poměrně hloupé. Vážně mě ale štve, že jsme zapleteni do války v Iráku a prezident nerespektuje vůli lidí,“ citovala stanice ABC jednoho z obyvatel, který pro přijetí opatření hlasoval.

"Nedělá to dobrý dojem. Bushe a Cheneyho rád nemám, to ale není důvodem k jejich zatčení," řekl ABC místní rozhlasový diskžokej Ian Kelley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám