Hlavní obsah

Clintonová nabídla Obamovi křeslo viceprezidenta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Hillary Clintonová, demokratická uchazečka o nominaci před volbami příštího amerického prezidenta ve středu dala najevo, jak rozetnout patovou situaci mezi jí a jejím soupeřem Barackem Obamou. Řekla, že by byla v listopadových volbách ochotna usilovat o post prezidenta i viceprezidenta Spojených států za demokraty společně s Obamou.

Článek

Clintonové opatrné vyjádření je vhodně načasovaným signálem k Obamovi, jak vyřešit současný stav, kdy si oba rivalové počtem získaných delegátů vedou vyrovnaně. Bývalá první dáma USA totiž Obamu porazila v důležitých úterních volbách v Texasu a v Ohiu a má nyní mírně navrch.

Má sice zaručenou podporu méně volitelů, ale více tzv. superdelegátů. Navíc zvítězila ve všech klíčových a lidnatých amerických státech.

V této souvislosti se zdá být její středeční vystoupení citované agenturou AP, v němž uvedla, že by se s Obamou podělila o stranickou kandidátku podle toho, koho určí voliči jako uchazeče o prezidentské křeslo, jasným signálem, jak by si senátorka přála boj rozhodnout.

V této souvislosti se zdá být její středeční vystoupení citované agenturou AP, v němž uvedla, že by se s Obamou podělila o stranickou kandidátku podle toho, koho určí voliči jako uchazeče o prezidentské křeslo, jasným signálem, jak by si senátorka přála boj rozhodnout.

Byla by to ona, kdo by se v listopadových volbách do Bílého domu střetl s republikánem Johnem McCainem, který má kandidaturu zaručenou. Obama by jí pomohl získat přízeň voličů z pozice případného budoucího viceprezidenta.

Delegáti z Floridy a Michiganu znovu do hry?

Vzhledem k tomu, že v táboře republikánů je o uchazeči rozhodnuto, je v zájmu demokratické strany vybrat vlastního uchazeče co nejdřív, aby proti připraveným a sjednoceným republikánům neztrácela šanci uspět.

Souboj mezi Clintonovou a Obamou je mimořádně těsný. Clintonová dosud získala 1365 delegátů, Obama 1451. Senátorka za New York ovšem získala více tzv. superdelegátů, 238 proti 194.

Kandidáti na nominaci musí ale do celonárodního sjezdu strany na přelomu září získat nejméně 2025 volitelů, a to se nemusí ani jednomu z nich povést. V takovém případě by mohlo vedení strany zrušit diskvalifikaci delegátů z Floridy a Michiganu za to, že státy pořádaly volby před 5. únorem. To by nahrálo Clintonové, jež v obou státech zvítězila.

Oba soupeři nicméně nadále prohlašují, že neustoupí a pokračují v kampani. V nejbližší době se volí ve Wyomingu, Mississippi a Pensylvánii.

Anketa

Měl by Obama přijmout nabídku na post viceprezidenta?
Ano
35 %
Ne
65 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4422 čtenářů.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Kdo jsou delegáti

Delegáti (volitelé) při celonárodních sjezdech demokratů a republikánů oficiálně vybírají kandidáty pro závěrečnou volbu prezidenta. Každý uchazeč se tedy před...

Výběr článků

Načítám