Hlavní obsah

Kolumbie popírá, že pronikla na ekvádorské území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbie v úterý popřela, že by při útoku na rebely z levicové skupiny FARC narušila suverenitu Ekvádoru. Krátce předtím přitom kolumbijský prezident Alvaro Uribe obvinila venezuelského prezidenta Huga Cháveze z financování genocidy.

Článek

Kolumbijské jednotky zabily v sobotu na území Ekvádoru 17 příslušníků Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) včetně jednoho ze jejich velitelů Raula Reyese. Ekvádor i Venezuela k hranicím s Kolumbií přesunuly svá vojska a odvolaly své diplomaty.

Ekvádor na krizové schůzce Organizace amerických států (OAS) sdělil, že mu nestačí pouhá omluva a požaduje plné vyšetření celého případu.

Kolumbijský vyslanec na zasedání popřel, že by při útoku pronikla na území Ekvádoru s tím, že útok na tábor byl proveden ze vzduchu a kolumbijské vrtulníky neopustili vzdušný prostor Kolumbie. Nevysvětlil jak se ale Kolumbijci dostali k Reyesovu počítači, ve kterém našli soubory, z nichž plyne, že Venezuela poskytla FARC 300 miliónů dolarů.

Kolumbie chce Cháveze postavit před soud

Kolumbijský prezident Alvaro Uribe sdělil, že jeho vláda bude kvůli nálezu v počítači požadovat, aby byl před Mezinárodní trestní tribunál postaven venezuelských prezident Hugo Chávez kvůli financování genocidy.

Už dříve Kolumbie uvedla, že FARC se pokoušely koupit 50 kg uranu na vytvoření tzv. špinavé bomby, která zamoří oblast radioaktivitou.

Sdělil také, že jeho armáda bude na FARC útočil, „kdekoli jen budou“ dodal ale, že nechce zatáhnout zemi do otevřené války.

Zástupce USA podpořil Kolumbii s tím, že je nutné si uvědomit, že právě členové FARC opakovaně narušují suverenitu svých sousedů.

Ekvádor už dříve uvedl, že se kvůli akci se nepodaří dojednat propuštění několik rukojmích včetně zadržované Francouzsky Ingrid Betancourtové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám