Hlavní obsah

Boj mezi Obamou a Clintonovou oslabuje demokraty

CNN, ČTK, aš, Novinky, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před úterními primárkami ve státech Texas, Ohio, Rhode Island a Vermont se přiostřil boj mezi Hillary Clintonovou a Barackem Obamou. Podle vysokých přestavitelů demokratů boj oslabuje stranu. V úterý přesto neskončí, byť se rozhoduje o 444 hlasech demokratických volitelů. Naproti tomu republikánský uchazeč o Bílý dům John McCain by si již mohl zajistit stranickou nominaci.

Článek

John McCain potřebuje pro nominaci získat 1191 hlas volitelů. Doposud ji má 1047. Jeho největší soupeř bývalý baptistický pastor Mike Huckabee, který se nemíní vzdát, jich získal jen 247, což je dokonce méně, než dostal Mitt Romney, který v boji o nominaci už nepokračuje

John McCain se svou ženou Cindyfoto: ČTK/AP

Souboj Obamy a Clintonové bude pokračovat

Naopak v táboře demokratů je souboj mimořádně těsný. Barack Obama, který vyhrál v posledních jedenácti primárkách, dosud získal 1385 hlasů volitelů, zatímco senátorka Hillary Clintonová jen 1276, pro nominaci jich však potřebují 2025. Analytici se shodují, že Clintonová nutně potřebuje úspěch, který by mohla získat v Ohiu.

V Texasu jí sice průzkum před dvěma týdny dával asi čtyřprocentní náskok, podle posledních průzkumů jsou však šance obou kandidátů vyrovnané. Clintonová by mohla také zvítězit v Rhode Islandu, ovšem ve Vermontu má větší podporu Obama, tyto státy jsou však malé a celkový výsledek příliš neovlivní. Obama však také potřebuje vítězství v Texasu a v Ohiu, aby prokázal, že je silný i v lidnatých státech.

Obavy špiček Demokratické strany

Vysocí představitelé Demokratické strany již vyjádřili obavu, že dlouhý boj o nominaci oslabuje stranu a štěpí ji. Obávají se zejména situace, kdy by se boj o nominaci protáhl od léta a na sjezdu demokratické strany pak mohly rozhodovat tzv. superdelegáti, tedy členové Kongresu a dalších významných politických institucí, kteří nejsou vázáni výsledky primárek a rozhodují se podle svého názoru.

Své obavy sdělil předsedovi Senátu demokratovy Harry M. Reidovi i předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové předseda národního výboru Demokratické strany Howard Dean. Stranu by to podle něj oslabilo před listopadovými prezidentskými volbami.

Pere se špinavé prádlo

Oba kandidáti se totiž uchýlili k tvrdým ranám, jaké si většinu udělují kandidáti soupeřících stran. Hillary Clintonová zaútočila na Baracka Obamu, že hraje dvojí hru v otázce severoamerické zóny volného obchodu NAFTA. Podle Clintonové Obama voličům v Ohiu sliboval, že se postaví proti zóně a současně jeden z členů jeho týmu sdělil kanadské vládě, že jde o předvolební rétoriku, která nebude mít dopad na reálnou politiku. V předchozím týdnu se sešel s kanadským diplomatem Obamův ekonomický poradce Astan Goolsbee a řekl mu, že Obamova kritika NAFTA je „více o politickém boji, než vyjádřením plánů budoucí politiky".

Obama je dobrý řečník, což potvrdil i v Houstonufoto: ČTK/AP

Clintonová okamžitě zaútočila na Obamu: „Nemyslím si, že byste měl přijet do Ohia a říci tamním lidem jednu věc a člen vašeho týmu pak sdělit za zavřenými dveřmi něco jiného cizí vládě. To je rozdíl mezi slovy a jednáním, o kterém mluvím po celou svou kampaň.“ Senátorka opakovaně uvádí, že výborný řečník Obama mluví jinak, než jedná.

Naopak Obama tvrdí, že sdělení jeho poradce překroutila tisková agentura AP. Podle Obamova týmu se Goolsbee, který přednáší na univerzitě, setkal s kanadským diplomatem při procházce a jednalo se o běžnou konverzaci.

Obama má navíc potíže i kvůli tomu, že v pondělí stanul před soudem chicagský developer Antonin Rezko, kterého dříve Obama zastupoval jako právník a jenž ho podporoval. Peníze od něj však dal Obama na charitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám