Hlavní obsah

Ekvádor a Venezuela vyslaly vojáky k hranicím Kolumbie

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Diplomatické vztahy Kolumbie s Ekvádorem a Venezuelou se přiblížily k bodu mrazu. Kolumbijské úřady nařkly ekvádorského prezidenta Rafaela Correu, že byl ve spojení s levicovými povstalci z organizace Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), která operuje převážně v Kolumbii. U kolumbijských hranic zůstávají ekvádorská i venezuelská vojska v reakci na zásah Bogoty proti povstalcům na ekvádorském území.

Foto: Guillermo Granja , Reuters

Ekvádorský prezident Rafael Correa čelí nařčení z napojení na rebely.

Článek

Correovo napojení na FARC dokazují podle mluvčího kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho data ze tří zabavených počítačů zabitého vůdce organizace Raúla Reyese. Reyes a 16 dalších rebelů zahynuli při sobotním výpadu kolumbijské armády necelé dva kilometry do ekvádorského vnitrozemí.

Ekvádor i Venezuela zásah okamžitě odsoudily. Ekvádor vyhostil kolumbijského velvyslance a vyslal k hranicím vojska. Přesun k hranici nařídil tisícům vojáků také venezuelský prezident Hugo Chávez. Zůstane rovněž uzavřena venezuelská ambasáda v Kolumbii, řekl Chávez, který označil zabití Reyese za "zbabělou vraždu“.

Chávez vystupoval v poslední době jako prostředník v jednáních mezi povstalci a kolumbijskou vládou a zasadil se o propuštění šesti rukojmích, které milice FARC držely.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie považují Spojené státy a Evropská unie za teroristickou organizaci. USA ročně podporují Bogotu v postupu proti povstalcům miliardami dolarů.

Povstalecká organizace FARCByla založena v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany. V čele organizace stojí sedmičlenný sekretariát vedený sedmdesátníkem Manuelem Marulandou zvaným též Tirofijo. V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadli letadlo a unesli kolumbijského senátora z jeho paluby. Organizace má sílu zhruba 9 až 12 000 ozbrojených bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech. FARC jsou angažováni v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce. Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedla také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám