Hlavní obsah

Fotografie Obamy v africkém oděvu znesvářila demokraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Boj demokratických kandidátů o nominaci do amerických prezidentských voleb dostává absurdní rozměr. Poslední spor se rozhořel okolo dva roky starých fotografií Baracka Obamy v tradičním africkém oděvu. Zveřejnil ho server Drudge Report s tím, že je šíří tábor senátorky Hillary Clintonové, která bitvu s Obamou prohrává.

Článek

Fotografie Obamy v bílém rouchu a bílém turbanu, vyhrazeném pro keňské starší, se objevila na webu Drudge Report. Snímek vznikl v roce 2006, kdy byl Obama na návštěvě Keni, odkud pocházel jeho otec.

:. Barack Obama při návštěvě Kenifoto: ČTK/AP

Server tvrdil, že snímek rozšiřují lidé z okolí Clintonové. Obamův tým zveřejnění fotografií vzal velmi vážně a obvinil Clintonovou, že cílem kampaně je poškodit Obamu před primárkami v Ohiu a Texasu, které se uskuteční příští úterý.

Fotografie Obamy v tradičním oděvu může podle nich vzbudit strach u voličů, uvedl hlavní manažer Obamovy kampaně David Plouffe.

"Jestli kampaň Baracka Obamy chce naznačit, že jeho snímek v tradičním somálském rouchu má rozvracečský charakter, pak by se měli stydět," glosovala ale celou věc manažerka týmu Hillary Clintonové Maggie Williamsová.

Obě strany se navzájem obviňují z negativní kampaně, která může znechutit voliče. Berou však nový skandál vážně, protože zatím není rozhodnuto, kdo vyhraje. Podle průzkumu CNN má Obama v Texasu mírný náskok, volilo bylo ho 50 procent lidí, Clintonovou jen 46 procent. Obama vyhrál jedenáct primárek v řadě a v počtu získaných hlasů pro nominační sjezd už Clintonovou předstihl.

Stránky Drudge Report založil Matt Drudge, který si s ověřováním svých zdrojů nedělá velké starosti, ale daří se mu přicházet s zajímavými informacemi. Právě tyto stránky jako první informovaly o skandálu Billa Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou. Často ale zveřejňuje zprávy bez souvislostí, jen se snahou šokovat nebo vzbudit zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám