Hlavní obsah

Hillary Clintonové v kampani povolují nervy

Právo, Jiří Roškot

V amerických prezidentských primárkách mezi demokraty v sobotu znovu zhoustla atmosféra. Viditelně rozzlobená Hillary Clintonová, která zápasí o politickou záchranu a zjevně už propadá nervozitě, napadla rivala Baracka Obamu za to, že prý ve volebních tiskovinách hrubě zkreslil její plán rozšířit zdravotní pojištění pro všechny Američany.

Článek

"Styďte se, Baracku Obamo!" pustila se senátorka do konkurenta v ohijském Cinncinati.

"Ví, že není pravda, že můj plán nutí lidi zaplatit si pojištění, i když si to nemohou dovolit," prohlásila a vyzvala Obamu, aby své koncepce porovnali před kamerami. Příležitost k tomu budou mít hned v úterý během již 20. televizní debaty od loňského roku.

"Nic z toho, co je v brožurách, není nepřesné," kontroval Obama a vznesl podezření, že senátorčin výbuch pohoršení je jen taktický tah, protože tiskoviny jsou v oběhu už řadu dní, ne-li týdnů. "Jsme terčem neustálého útoku kampaně Clintonové s výjimkou doby, kdy jsme na ni ztráceli 20 procent," poznamenal drsně.

Dříve jasná favoritka

Clintonová, ještě před dvěma měsíci považovaná za zcela jasnou favoritku, stupňuje své pokusy podkopat Obamovu důvěryhodnost před primárkami v Texasu a Ohiu s množstvím delegátů sjezdu, které se uskuteční 4. března a jsou pro ni životně důležité. Podle výpočtů televize ABC má Obama 1 369 delegátů z 2 025 nejméně potřebných. Clintonová jen 1 272.

Podle amerických sdělovacích prostředků je z propadu Clintonové její volební tým v naprostém zmatku. Aby Hillary Obamu dohnala, potřebuje drtivá vítězství v Texasu i Ohiu.

Nervózní sobotu jí předznamenal černý pátek: při kolizi zahynul policista doprovázející v texaském Dallasu její autokolonu. Victoru Lozadovi - Tiradovi bylo 49 a měl čtyři děti. Clintonová následně zrušila mítink, který měla týž den mít ve Fort Worth.

Reklama

Související témata:

Související články

McCain popírá dávný poměr s lobbistkou

Republikánský senátor John McCain (71), jenž má prezidentskou nominaci na dosah, měl při kampani do Bílého domu před osmi lety milostný vztah s lobbistkou...

Výběr článků

Načítám