Hlavní obsah

McCain: doufám, že Castro brzy umře

Novinky, CNN, rei
INDIANAPOLIS

Republikánský favorit na nominaci do voleb příštího prezidenta Spojených států John McCain se v pátek na předvolebním mítinku v Indianapolis vyjádřil k oznámenému odchodu Fidela Castra z funkce prezidenta Kuby. Řekl, že na Kubě neočekává reformy dokud Castro neumře. Dodal, že doufá, že ten den není příliš daleko.

Článek

„Doufám, že dostane hodně brzy příležitost potkat se s (autorem Komunistického manifestu) Karlem Marxem,“ řekl na adresu Castra, který tento týden oznámil, že v neděli nebude znovu kandidovat na funkci předsedy Státní rady, který se současně stává hlavou státu a vrchním velitelem ozbrojených sil.

Není to první kontroverzní výrok umírněného republikánského kandidáta. Loni při jednom z prvních předvolebních shromáždění odpověděl na otázku z pléna, jaký má názor na situaci v Íránu: „Bombardujte Írán“. Ke slovům použil melodii písně od Beach Boys.

Castro oznámil úmysl vzdát se další kandidatury v úterý. Už koncem loňského roku avizoval, že "je potřeba předat funkce mladším". V pátek dodal, že se na důchod těší. Jedenaosmdesátiletý vůdce revoluce z roku 1959 předal prezidentský úřad svému bratrovi Raúlovi v létě 2006 kvůli zdravotním potížím. Podle některých zpráv podstoupil desítku operací kvůli krvácení do trávicího traktu.

McCain je republikánským favoritem na nominaci do volby 44. amerického prezidenta. Jestliže by v listopadové volbě porazil demokratického kandidáta Baracka Obamu nebo Hillary Clintonovou, stal by se nejstarším americkým prezidentem v době zvolení.

Karl Heinrich Marx

Narodil se 5. května 1818 v německém Trevíru, zemřel 14. března 1883 v Londýně, kde má také hrob.

Byl myslitelem a teoretikem komunismu. S Friedrichem Engelsem rozpracoval materialistické pojetí dějin podle ekonomických zákonitostí. Ve společnosti je podle něj přítomen konflikt mezi ovládanými a vládnoucími, který zmizí zrušením soukromého vlastnictví a nastolením beztřídní společnosti.

Spojené státy americké uplatňují vůči Castrově režimu, potlačujícím opoziční názory, letité ekonomické sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám