Hlavní obsah

Fidel Castro ve funkci prezidenta končí

Novinky, rei
HAVANA
Aktualizováno

Fidel Castro (81) skončí v úřadu kubánského prezidenta a vrchního velitele ozbrojených sil. Oznámila to v úterý agentura AFP s odvoláním na oficiální kubánské zdroje.

Článek

„Nebudu usilovat ani nepřijmu pozici prezidenta Státní rady a vrchního armádního velitele,“ napsal Castro v dopise citovaného oficiálním listem Granna.

Castro, který stál v čele státu od roku 1959, se na veřejnosti kvůli zdravotním problémům neobjevil 18 měsíců. V létě 2006 se kvůli krvácení do trávicího traktu podrobil hned několika operacím. Od té doby za něj dočasně vykonává prezidentskou funkci jeho bratr Raúl.

Vláda občas zveřejňuje fotografie nebo videozáznam s Fidelem Castrem. Ten poslední z minulého měsíce ho zachycoval při setkání s brazilským protějškem Luizem Inaciem Lulou da Silvou.

Předznamenaný odchod do důchodu

Svůj záměr nevrátit se do vysokých státních úřadů Castro avizoval už loni. Letos v lednu však ještě formálně kandidoval do parlamentu.

Národní shromáždění má zvolit jeho nástupce v křesle šéfa Státní rady 24. února. Předseda státní rady je současně hlavou státu, předsedou vlády a vrchním velitelem armády.

Kuba bez Fidela u kormidla: jeho vliv zůstává silný
Kubánští imigranti v Miami tančili v ulicích a američtí představitelé promlouvali hlasitě, že Castro dlouho nevydrží a s ním padne i režim nesmlouvající s opozicí. Dělo se tak poté, co se 80letý Fidel v létě 2006 poprvé od roku 1959 pustil otěží. Změna však nenastala: ekonomika dál upadá a politická perzekuce opozice pokračuje.
Loni v létě přiznal hospodářské problémy i úřadující prezident Raúl Castro. „Musíme víc vyrábět, pročež bude potřeba provést strukturální a konceptuální změny,“ řekl.
Raúl Castro nemá bratrovo charizma, je ale považován za praktičtějšího a pragmatičtějšího. Po boku svého bratra stojí nejdéle sloužící ministr obrany na světě od dob povstaleckých bojů proti Fulgenciovi Batistovi. Raúl se stal zarytým komunistou a stoupencem tvrdého postupu dříve než Fidel.
Kubánci i západní svět věřili, že Raúlův výrok z léta byl předznamenáním reforem podle čínského vzoru: otevření trhu při zachování politického statutu quo. Žádné reformy ale na obzoru nejsou a pozorovatelům se zdá, že Raúl státu šéfuje ze dne na den, přičemž s ním stejně jako s jeho bratrem odmítají jednat USA, které proti Kubě léta uplatňují ekonomické sankce.
Také kubánská opozice zůstala i bez Fidela pesimistická. "Nevidím žádné světlo na konci tunelu, totalitní režim dál pokračuje. Dál nás drží na uzdě," promluvila před časem "železná dáma" kubánského disentu Martha Beatriz Roqueová.
Podle Elizarda Sáncheze vláda jen změnila "strategii" a vyměnila dlouhodobé tresty vězení za krátkodobé pobyty za mřížemi kombinované s přísnou kontrolou. Havana propustila tento týden čtyři předáky disentu.
Podle organizace Reportéři bez hranic se koncem loňského roku nacházelo v kubánských věznicích 234 příznivců opozice.

Kdo je Fidel Castro:

Fidel Alejandro Castro Ruz se narodil 13.8.1926 na farmě v Mayari. Jeho otcem byl zámožný majitel půdy, jenž přišel na Kubu ze španělské Galicie. V mládí Castro studoval převážně na katolických školách, například na jezuitské Colegio de Belen. Pět let byl posluchačem právnické fakulty v Havaně.

V roce 1948 se oženil s Mirtou Diaz-Balartovou, dcerou jednoho z nejbohatších mužů Kuby. Po sedmi letech se s ní rozvedl.

Po bouřlivém mládí spojeném s neúspěšným převratem proti Američany zkorumpovanému režimu generála Fulgencia Batisty v roce 1953, následným vězením se Castro konečně ujal moci v lednu 1959.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám