Hlavní obsah

USA sestřelí vadnou špionážní družici

Právo, mcm

USA plánují totéž, co loni bezprecedentně dokázala Čína: chtějí v příštích dnech zasáhnout a zničit nefunkční družici. Peking přitom za svůj krok čelil ostré kritice, a to hlavně ze strany USA. Nyní se Američané snaží přesvědčit svět, že v jejich případě jde o něco jiného a že sestřelení není „politické poselství“ pro americké soupeře.

Článek

„Jde jen o pokus omezit nebezpečí pro lidské bytosti,“ tvrdil James Jeffrey, náměstek bezpečnostního poradce amerického prezidenta George W. Bushe. Ve špionážní družici, vypuštěné předloni, je totiž nachází půl tuny hydrazinu, který by mohl po dopadu na Zemi vytvořit oblak jedovatého plynu o velikosti dvou fotbalových hřišť.

Družice nyní pomalu klesá k Zemi a počátkem března by tak jako tak vstoupila do atmosféry, kde většina z ní shoří. Američané ale tvrdí, že stroj, nad kterým v roce 2006 ztratili kontrolu, má tak dobře zabezpečené nádrže, že ty by mohly přežít i rychlý průlet ovzduším a rozbít se teprve při dopadu na zem. Podle propočtů přetrvává jednoprocentní riziko, že trosky družice zasáhnou obydlené oblasti.

„Utrpěli byste přinejmenším něco, co by vás donutilo jít k doktorovi. A pokud byste se dostali příliš blízko a zůstali tam, mohli byste dostat dávku, která by mohla být smrtelná,“ popsal účinky hydrazinu generál James Cartwright, člen sboru náčelníků štábů, který sdružuje šéfy všech tří hlavních složek amerických ozbrojených sil.

Reklama na protiraketový štít, nebo opatrnost? 

Americký vesmírný expert Ted Molczan neskrývá skepsi vůči takovým argumentům. Ještě na konci ledna však americká vláda tvrdila, že satelit se roztříští na malé kousky a znamená pro lidi jen minimální ohrožení. „Mám potíže s tím, abych byl znepokojen čtyřicetipalcovým válcem hydrazinu. V těchto věcech se obvykle snažím nebýt politický, ale hlavou mně prošla myšlenka: není to do jisté míry propagační cvičení, které má podpořit koncept raketové obrany?“ řekl podle webové stránky Spaceflight Now.

Družice bude sestřelena raketou SM 3, které je součástí protiraketového systému Aegis amerického námořnictva. Srovnávání s postupem Pekingu se proto Američané nevyhnou.

„Politika je hrozná. Číňané to využijí jako omluvu pro svůj test. A ono to skutečně posílí pocit vazby mezi protidružicovými systémy a raketovou obranou. Použijeme systém protiraketové obrany k sestřelení satelitu,“ soudí Jeffrey Lewis, expert na kontrolu zbrojení, který pracuje pro New America Foundation.

Trosky shoří v atmosféře

Američané zdůrazňují, že po zničení čínské družice zůstalo ve vesmíru okolo Země 2600 úlomků, jež mohou ohrozit příští sondy a rakety. Ujišťují, že po jejich akci nezůstane ve vesmíru nic.

Podle vědce Davida Wrighta je ale americká družice mnohem větší než čínská (má velikost mikrobusu a váží dvě tuny), takže po jejím zničení může vzniknout až sto tisíc úlomků. Část z nich prý může po zásahu raketou vymrštěna zpátky na oběžnou dráhu.

Američané budou mít k sestřelu padajícího tělesa několik příležitostí. První už v neděli nebo v podnělí.Okno je osmidenní - když neuspějí napoprvé, mají čas ještě na druhý nebo třetí výstřel. Právě kvůli úzké vazbě mezi sestřelením družice a protiraketovým systémem se ale budou snažit, aby zasáhli už na první pokus. Jiný výsledek by totiž vrhl špatné světlo i na účinnost jejich protiraketových systémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám