Hlavní obsah

V Africe našli nejstarší předchůdce masožravých dinosaurů

Američtí a britští paleontologové vykopali za západním cípu nigerské pouště Tenere kosti dosud neznámých masožravých dinosaurů. Jeden z nich patří do čeledi Carcharodontosauridae, do níž patří největší draví ještěří všech dob. O výsledcích expedice z roku 2000 informovali vědci ve čtvrtek.

Foto: Reuters

Dravý dinosaurus Eocarcharia dinops

Článek

Fosílie pocházejí ze spodní křídy, jsou staré asi 110 miliónů let. Objeveny byly tři nové druhy masožravých dinosaurů, hrozivý dravec Eocarcharia dinops, který se podle odborníků specializoval na lov, Kryptops palaion, jenž se zřejmě živil zdechlinami, a ryby lovící suchomimus.

Eocarcharia dinops je zatím nejstarším známých přímým předchůdcem obřích masožravců z čeledi Carcharodontosauridae, jejíž představitelé vládli jižnímu gondwanskému kontinentu, zahrnujícímu dnešní Afriku, Jižní Ameriku, Indii, Arábii a Antarktidu. Právě z této čeledi pocházeli obrovští dravci, jako byl argentinský giganotosaurus nebo africký carcharodontosaurus, druhy větší a těžší než známý severoamerický tyrannosaurus, který dosahoval délky necelých 13 metrů.

:. Lebka dravého dinosaura Eocarcharia dinopsfoto: Reuters

Velký byl i jejich předchůdce. Eocarcharia dinops byl dlouhý asi osm metrů, měl typické nožovité zuby, které mu umožňovaly zakousnout se do kořisti a vyrvat z ní kusy masa.

:. Dravý dinosaurus Kryptops palaois se živil mršinami.foto: Reuters

Přibližně stejně velký Kryptops palaios měl mohutné kuželovité zuby, jež mu umožňovaly drtit kost a rvát vnitřnosti, tvrdí americký paleontolog Paul Sereno. Zřejmě měl v tehdejším ekosystému podobnou roli jako hyena, dodává britský paleontolog Steve Brusatte z bristolské univerzity, který se na výzkumu podílel.

Dodal, že tehdejší ekosystém se řídil podobnými zákony jako dnešní, kdy "na africké savaně musejí lvi, gepardi a hyeny hledat odlišnou potravu, aby vedle sebe přežili“.

:. Americký paleontolog Paul Sereno v Nigeru čistí čelist eocarchariafoto: Reuters

Nálezy označil Brusatte za klíčové. "Jsou to nejstarší záznamy dvou nejvýznamnějších skupin masožravých dinosaurů, kteří dominovali Africe, Jižní Americe a Indii v následujících padesáti miliónech let v období svrchní křídy.“

:. V Mexiku objevený býložravý dinosaurus Velafrons coahuilensisfoto: Reuters

Nález byl ohlášen jen několik dnů poté, co na jihu Mexika vykopali paleontologové svrchněkřídového kachnozobého dinosaura, kterého nazvali Velafrons coahuilensis. Žil na pobřeží Mexika před 72 milióny lety a živil se rostlinami. I on se musel obávat tehdejších dravců, zejména tyrannosaura. O objevu informoval v úterý v Utahu paleontolog Terry Gates.

:. Peleontolog Terry Gates ukazuje fosílie mexického dinosaura Velafrons coahuilensis.foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám