Hlavní obsah

Proces se spolustrůjci útoků z 11. září vzbuzuje pochyby

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pochyby vyvolává proces s šesticí lidí podezřelých z podílu na útocích z 11. září 2001. Koná se totiž před zvláštním vojenským tribunálem a americký Nejvyšší soud teprve bude rozhodovat o legitimitě jejich zřízení. Americká vláda se snaží utišit obavy, zda půjde skutečně o spravedlivý proces.

Článek

Američtí prokurátoři v pondělí vznesli proti šestici vězňů na Guantanámu 169 obvinění v souvislosti s podezřením z příprav útoku z 11. září 2001. Obžaloba pro ně žádala trest smrti. I to však vzbuzuje pochybnosti.

„Chtějí být mučedníky. Když je popravíme, splníme jejich nejvroucnější přání a my budeme méně bezpeční,“ soudí advokát Clive Stafford Smith. „Žádný americký občan by nebyl souzen těmito vojenskými komisemi, které jsou diskriminační a v rozporu s mezinárodním právem,“ podotkl Rob Freer z organizace Amnesty International.

„Procesy jsou příliš důležité, než aby se odehrávaly v pochybném systému vojenských komisí, jenž nedokázal usvědčit nikoho z teroristických činů od útoků 11. září a který se topí v právních problémech,“ řekl prezidentský kandidát demokrat Barack Obama.

Britský list The Guardian upozornil, že postavení vojenských komisí je vratké, neboť Nejvyšší soud USA má teprve v příštích týdnech rozhodnout o dalším podání proti zákonnosti řízení před nimi.

Vláda a republikáni proces hájí

Ministr pro vnitřní bezpečnost Michael Chertoff však ujišťoval, že se obžalovaným dostane spravedlivého procesu a že soudci rozhodnou, které výpovědi vynucené mučením (imitací topení použité při výslechu CIA) budou povoleny.

„Je mi líto, že to trvalo tak dlouho. Začněme s procesy,“ uvedl republikánský kandidát a válečný veterán John McCain, který má velkou šanci být nominován do podzimních prezidentských voleb, kde se možná utká právě s Obamou.

Snaha ospravedlnit Guantanámo

„Jde o exemplární případy, jež mají ospravedlnit bezpráví a barbarství, kterého se vláda USA dopouští,“ prohlásil Vincent Warren z Centra pro ústavní práva zastupující řadu vězňů na základně Guantanámo, kde jsou drženi řadu let bez obvinění a soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám