Hlavní obsah

Obama vyhrál ve třech státech a předstihl Clintonovou

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, CNN,

Prezidentský kandidát za Demokratickou stranu Barack Obama zvítězil v primárkách v amerických státech Virginie a Maryland i ve federálním distriktu Columbia. Celkově už má více hlasů delegátů na nominační sjezd než Hillary Clintonová. Ve stejných státech uspěl i republikán John McCain.

Článek

Přesvědčivá vítězství ve všech třech státech zajistila Obamovi více delegátů pro nominační sjezd, než jich má jeho soupeřka Hillary Clintonová. Obama získal 1208, zatímco Clintonová jich má 1185. Potřebují jich získat 2025.

V případě tak těsného náskoku ale mohou rozhodnout hlasy tzv. superdelegátů, kteří nejsou vázání výsledky primárek v jednotlivých státech. Ti se doposud přikláněli na stranu Clintonovové, ale svůj názor mohou změnit.

Podle politologa Larryho Sabaty by totiž mohla Clintonová sjednotit republikánské voliče, aby hlasovali proti ní, neboť je kontroverzní a navíc spojená s bývalým prezidentem Billem Clintonem. Obamu netíží minulost, ale záleží, jak velkou roli bude hrát v podzimních volbách téma bezpečnosti. Obama od počátku vystupoval proti válce v Iráku.

Vítězství v ve státech na řece Potomac jen potvrdila předvolební odhady, podle nichž měl Obama náskok. Ve federálním distriktu Columbia, kde se nachází hlavní město, získal Obama 76 procent hlasů, ve Virginii 62 a v Marylandu, kde je zatím sečteno jen 41 procent hlasů kvůli náledí na silnici, zatím 64. Ve státě Maryland bylo hlasování kvůli špatnému počasí, především zledovatělým komunikacím, prodlouženo o hodinu a půl.

Výsledky primárek demokratů
StátObamaClintonová
HlasydelegátiHlasydelegáti
Federální distrikt75% (85 534)1124 % (27 326)4
Virgínie64% (623 141)5435 % (347 252)29
Maryland60 % (464 472)4237 % (285 440)28

Obama svůj úspěch okomentoval slovy: "Vyhráli jsme ve státě Maryland, vyhráli jsme ve společenství Virginie a vyhráli jsme ve Washingtonu D.C. Toto hnutí se nezastaví, dokud nenastane změna ve Washingtonu (v křesle prezidenta).“

Obamu ve Virginii i Marylandu podpořilo 90 procent hlasujících černochů, podpořilo jej však i nemálo bělochů a většina žen.

Tým Clintonové ještě před "potomackými“ primárkami čekal svou porážku a upozornil, že se soustředí na klíčové primárky v lidnatém Texasu, které se konají 4. března. Clintonová uvedla: "V příštích třech týdnech projedeme Texas, přineseme naše poselství o tom, co potřebuje Amerika... Jsem připravena," řekla v texaském El Pasu.

McCain upevnil své vedení

Republikánský kandidát John McCain vyhrál primárky v amerických státech Virginie a Maryland i ve federálním distriktu Washington. Porazil v nich Mika Huckabeeho a přiblížil se šanci být nominován do podzimních prezidentských voleb.

Již získal 812 hlasů delegátů z potřebných 1191, zatímco Huckabee jich má jen 217, což je méně než Mitt Romney, který už v kampani nepokračuje. Huckabee byl ale ve Virginii McCainovi důstojným soupeřem, získal 41 procent hlasů, když McCain dostal polovinu z odevzdaných.

Huckabee však nemíní boj vzdát, tvrdí, že chce nabídnout voličům "solidního, konzervativního kandidáta“.

"Nominace není zajištěna, dokud někdo nemá někdo 1191 delegátů, a to se ještě nestalo. Pořád pokračujeme v práci a nabízíme voličům, aby se rozhodli,“ uvedl Huckabee.

Reklama

Výběr článků

Načítám