Hlavní obsah

Američané si přejí za prezidenta Obamu

Novinky, ČTK, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Pokud by se prezidentské volby ve Spojených státech konaly nyní, Američané by poslali do Bílého domu demokrata Baracka Obamu. Vyplývá to z nejnovější ankety agentury AP a organizace Ipsos.

Článek

Pokud by se nyní finální klání o Bílý dům strhlo mezi illinoiským senátorem Obamou a republikánským senátorem Johnem McCainem, Obama by zvítězil těsným poměrem 48 procent ku 42 procentům voličů. Kdyby se rozhodovalo mezi McCainem a demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou, bývalá první dáma země by zvítězila ještě těsnějším poměrem - 46 ku 45 procentům.

Obamu by si jako oficiálního kandidáta demokratické strany přálo 46 procent lidí, Clintonovou 41 procent.

Obamova volební kampaň získala po vítězných nominačních kláních v Nebrasce, Washingtonu, Louisianě a Mainu v posledních dnech novou dynamiku.

Boj o milióny na televizní reklamy nejen v angličtině

Obměněný tým jeho soupeřky Clintonové cítí, že senátorka musí počátkem března zvítězit v Ohiu a Texasu, chce-li uspět. Clintonová v pondělí na schůzce ujišťovala své přední sponzory i již zajištěné superdelegáty, že zůstává nejvhodnější kandidátkou na závěrečnou nominaci.

Podle listu International Herald Tribune některé příliš neuklidnila. "Musí zvítězit v Ohiu i Texasu, nebo je mimo hru," řekl deníku jeden ze superdelegátů. V úterý se volí v Marylandu, Virginii a distriktu Columbia. Clintonová vítězství neočekává, jisté naděje si dělá jen ve Virginii.

Zvýšená popularita Obamy u voličů jde ruku v ruce s podporou sponzorů. Jeho tým dostává v průměru denní příspěvky ve výši miliónu dolarů, zatímco Clintonová polovinu. V Ohiu a Texasu už vysílají Obamovy reklamy. Spoty Clintonové přijdou na řadu v úterý, a to v angličtině i španělštině kvůli početné místní hispánské komunitě.

Stále není jasné, kdo se stane oficiálním demokratickým stranickým kandidátem. K získání nominace Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby je potřeba podpora 2025 delegátů. Podle agentury AP jich Clintonová má nyní 1136 a Obama 1108.

Anketa

Kterého z demokratů byste upřednostnili?
Baracka Obamu
71,1 %
Hillary Clintonovou
28,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2581 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám