Hlavní obsah

Americké úřady žádají smrt pro šestici strůjců 11. září

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Spojené státy americké požadují trest smrti pro šest osob podezřelých z podílu na útocích na USA 11. září 2001. Ve Washingtonu to v pondělí oznámil generál Thomas Hartman. Mezi šesticí mužů, které USA v současnosti zadržují ve věznici Guantánamo na Kubě, je i Chálíd Šajch Muhammad považovaný za strůjce útoků.

Článek

Podezřelí jsou obviněni z plánování útoků na americké území před sedmi lety, při nichž teroristická skupina unesla letadla, jimiž zničila mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku. Další unesený stroj útočil na budovu Pentagonu ve Washingtonu, jiný se zřítil poblíž Shanksvillu v Pensylvánii.

Zadržovaní budou čelit řadě obvinění, mezi nimi i obvinění z vraždy, spolčení za účelem spáchání vraždy, útoku na civilní obyvatelstvo, únosu a terorismu, řekl letecký generál sloužící jako právní poradce armádní soudní komise.

"Všech 169 obvinění vypovídá o dlouhodobém a vysoce sofistikovaném plánu Al-Kajdy zaútočit na Spojené státy americké,“ řekl Hartman.

Armádní žalobci předají obvinění se žádostmi o trestech smrti soudu, který zasedne na Guantánamu.

Největší útok na americké území od světové války

Podle amerických úřadů zahynulo při útocích 2974 lidí, 19 únosců letadel nepočítaje. V pondělí zveřejněná 90stránková zpráva komise jmenuje všechny osoby, které zahynuly na palubách letadel.

Mezi obviněnými jsou vedle Muhammada i Saúd Muhammad Katání, tzv. dvacátý únosce; Ramzí bin Šibh, údajný zprostředkovatel kontaktu buňky islámských teroristů z Hamburku a se sítí Al-Kajda; Alí Abdal Azíz, Muhammadův zástupce; Mustafa Ahmad Havsava a Valíd bin Attaš.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

* Chálid Šajch Muhammad - Pákistánský terorista označovaný za hlavu útoku na USA 11. září 2001 a jeden z šesti nejvyšších velitelů Al-Kajdy. Zatčen na přelomu února a března 2003 v pákistánském Rávalpindí nedaleko hlavního města Islamábádu. Za informace vedoucí k jeho zatčení USA vyplatily 25 miliónů dolarů. * Valíd bin Attaš - Narodil se v Jemenu, vyrůstal v Saúdské Arábii. Měl vybírat a cvičit některé z únosců. * Mustafa Ahmad Havsava - Původem ze Saúdské Arábie, údajně poskytl teroristům z 11. září peníze. * Ramzí bin Šibh - Jemenec zatčený 11. září 2002 v Pákistánu. Člen Al-Káidy, po kterém pátraly jak Spojené státy tak Německo pro údajnou účast na plánování teroristických útoků na USA 11. září 2001. Bydlel ve stejném bytě s jedním z pilotů unesených letadel Muhammadem Attou. * Alí Abdal Azíz - Narozen v pákistánském Balúčistánu, vyrůstal v Kuvajtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám