Hlavní obsah

Po vítězství v Maine se Obama přiblížil Clintonové

– AUGUSTA

Po vítězství v sobotních primárkách v amerických státech Louisiana, Nebraska a Washington a ve volebních shromážděních na Panenských ostrovech, vyhrál Barack Obama i v nedělních volebních shromážděních v Maine. Získal 59 procent hlasů, zatímco Hillary Clintonová jen 40.

Článek

V Maine oba bojovali o hlasy 24 volitelů, kteří o nominaci rozhodnou v létě na stranickém kongresu v Denveru. Po sobotním úspěchu v neděli stáhl Obama náskok Clintonové na necelé tři desítky delegátů. 

Výsledky předvolebních shromáždění v Maine
Kandidátprocenta hlasůdelegáti
Hillary Clintonová409
Barack Obama5915

Clintonová vyměnila šéfku týmu

Na sobotní sérii porážek reagovala Clintonová výměnou šéfky svého volebního týmu. Její dlouhodobou spolupracovnici Patti Doylovou nahradila Maggie Williamsová, která pracovala v Bílém domě. O výměně se spekulovalo už od začátku kolotoče primárek. Hned v prvních volebních shromážděních v Iowě vyhrál překvapivě právě Barack Obama. Doylové je vyčítáno že utratila příliš mnoho peněz s malými výsledky.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podle jednoho ze členů týmu ale nejde ani tak o náklady, i když v posledních dnech získala Clintonová menší finanční podporu než její soupeř, jako o samotný neúspěch. „Rozčarování ... není kvůli penězům. Panoval pocit, že kampaň selhává a nová energie by byla užitečná,“ řekl pod podmínkou anonymity zdroj listu The Washington Post.“

Před dalšími boji oba hledají podporu u Johna Edwardse, který z boje o nominaci už odstoupil. Clintonová jej navštívila už ve čtvrtek, v noci z neděle na pondělí s ním má jednat Obama. Edwards zatím žádného z kandidátů nepodpořil, i když měl blíže ke Clintonové, se kterou se shodoval v řešení problému zajištění zdravotní péče pro všechny obyvatele bez výjimky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám