Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis odstartoval s dvouměsíčním zpožděním

– MYS CANAVERAL • Aktualizováno
Novinky, CNN, IAN

Z floridského Mysu Canaveral ve čtvrtek večer středoevropského času odstartoval raketoplán Atlantis, který vynese k Mezinárodní vesmírné stanici ISS evropskou laboratoř Columbus. Na jeho palubě je mezinárodní sedmičlenná posádka. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda raketoplán odstartuje. Vzlet ohrožovalo špatné počasí.

Článek

Start byl už několikrát odložen pro technické závady. Atlantis měl původně letět začátkem prosince, jenomže měl porouchaný senzor kontroly paliva, který se nedařilo opravit.

Let byl několikrát odložen, nejprve na leden a poté na počátek února. Nyní zase start ohrožovalo špatné počasí. V noci na středu zpustošila Arkansas, Tennessee a Kentucky a Mississippi tornáda. Hrozilo, že na Floridě bude příliš silný vítr.

Asi dvě minuty po startu byly odhozeny motory na tuhá paliva, ve výšce přibližně čtyřicet kilometrů, o šest minut později pak hlavní palivová nádrž. Ta shoří během pádu v atmosféře, motory dopadající na padáku do oceánu dopraví k pobřeží speciální loď.

Mise STS-122 je osmým letem raketoplánu do vesmíru po nehodě Columbie, kdy byl provoz těchto korábů na dva roky zastaven. Jejím hlavním úkolem je instalace vědeckého modulu ISS zvaného Columbus, který připravila Evropská kosmická agentura. Misi můžete sledovat na stránce Instantních astronomických novin.

Reklama

Související témata:

Související články

Tornáda zabila v USA přes téměř 50 lidí

Tornáda v amerických státech Arkansas a Tennessee v úterý večer zabila podle upřesněné bilance nejméně 48 lidí. Stovky osob byly při jejich řádění zraněno....

Výběr článků

Načítám