Hlavní obsah

Republikánský kandidát Romney zastavil kampaň v boji o Bílý dům

CNN, aš, Washington Post
WASHINGTON
Aktualizováno

Bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney nebude pokračovat v kampani za svou nominaci do podzimních prezidentských voleb v USA. Potvrdil to ve čtvrtek ve Washingtonu. Vedla ho k tomu nespokojenost s výsledky ve volebním superúterý. Téměř jistou nominaci nyní má veterán John McCain.

Článek

"Kdybych pokračoval ve své kampani až do nominačního sjezdu, usnadnil bych vítězství (demokratických) senátorů Hillary Clintonové nebo Baracka Obamy," řekl šedesátiletý Romney na konferenci republikánských konzervativců ve Washingtonu.

"Musím odstoupit kvůli své straně a kvůli naší zemi," dodal ještě. Uvedl, že jedním z důvodů je potřeba pokračovat v boji s terorismem a nechce ohrozit úspěch v této válce. Romney však nepodpořil žádného ze zbývajících kandidátů, ani Mika Huckabeeho, ani Johna McCaina, který má boj s terorismem jako jedno z hlavních témat. Při předvolebních debatách se do sebe mnohokrát Romney s McCainem tvrdě pustili.

Podnikatel a mormon Mitt Romney je nespokojen s výsledky volebního superúterý. Po něm má jen 294 delagátů pro nominační stranický sjezd republikánů, zatímco veterán z Vietnamu John McCain jich má už 707.

Romney v úterý vyhrál na Aljašce, v Coloradu, v Massachusetts, Minnesotě, Montaně, Severní Dakotě a Utahu, což mu přineslo 201 delegáta, zatímco McCain jich získal 605. Předtím uspěl Romney ve čtyřech státech, ve Wyomingu, v Nevadě, v Michiganu a v Maine. John McCain uspěl do superúterý jen ve třech státech, ovšem ve významnějších, především na Floridě, ale také v Jižní Karolíně a v New Hampshire.

Romney se podle interních informací nevzdal kandidatury, ale nebude pokračovat v kampani za svou nominaci. Technicky tedy zůstává kandidátem. Delegáti, které získal do nominačního sjezdu nepropadávají.

Romeymu se v celostátním měřítku nedávaly velké šance, protože je mormon a neměl podporu na jihovýchodě USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám