Hlavní obsah

McCain má našlápnuto k nominaci do Bílého domu, v superúterý triumfoval

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, CNN, The Washington Post

Do podzimních amerických prezidentských voleb vyšlou republikáni s největší pravděpodobností Johna McCaina, který ve volebním superúterý potvrdil roli favorita. Získal největší počet delegátů pro nominační sjezd. Už jich má 522 z potřebných 1191.

Foto: Shaun Best , Reuters

John McCain a se svou ženou Cindy na volebním shromáždění v arizonském Phoenixu

Článek

McCain v úterý vyhrál v nejlidnatějších státech, které mají největší vliv na nominaci, i když na jihovýchodě se musel sklonit před Mike Huckabeem, který vyhrál v Georgii, Alabamě a Arizoně, a na severozápadě před Mittem Romneyem.

Vítězství v klíčových státech na severovýchodě USA v New Yorku a v New Jersey McCainovi přineslo 153 delegátů. Dalších 170 křesel získal v Kalifornii. Během volebního superúterý zatím získal 420 delegáty. Celkem jich má 522.

Další delegáty ještě získá, až budou známy definitivní výsledky z dalších států.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

K získání nominace potřebuje 1191 delegáta. Čtvrtinu už má zajištěnu a jakmile budou známy definitivní výsledky, jejich počet naroste.

McCain má ale především značný náskok před svými soupeři. Mitt Romney podle CNN získal jen 177 delegátů a Mike Huckabee 122, i když The Washington Post uvádí odlišné výsledky. Huckabee prý získal 142 delegáty a Romney 223. Na vůdčí pozici a masivním náskoku McCaina to však nic nemění .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám