Hlavní obsah

Kandidáti finišují před klíčovým superúterým

Právo, Novinky, ČTK, BBC, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Už v úterý mohou primárky ve 22 státech USA rozhodnout, který z demokratů a republikánů získá nominaci do listopadových prezidentských voleb. Štáby uchazečů finišují, a protože ani v jednom táboře není jasný favorit, může být chyba ve strategii při složitých pravidlech rozdělování delegátů osudná.

Článek

V sobotních stranických shromážděních Republikánské strany ve státě Maine na severovýchodě USA si triumf připsal Mitt Romney. Získal 52 procent hlasů, když oprášil své největší trumfy: kariéru massachussettského guvernéra a úspěšného ředitele zimní olympiády 2002 v Salt Lake. Druhé místo v Maine obsadil s 22 procenty hlasů John McCain, který se však porážkou necítí oslaben.

Volební nominační shromáždění v Maine
Mitt Romney52 %
John McCain22 %
Ron Paul19 %
Mike Huckabee6 %

Předpokládám, že nominaci získám já,“ prohlásil sebevědomě McCain posílený výhrou v Jižní Karolíně a na Floridě, následnou podporou řady vlivných tváří i faktem, že v Maine šlo o pouhých 10 volitelů. V celostátních preferencích zvýšil náskok před Romneym v průměru na 12 procent, a pokud by se prezidentské volby konaly teď, porazil by – byť jen velmi těsně – i oba demokraty: Hillary Clintonovou a Baracka Obamu.

Většinový systém může pomoci McCainovi

Vzhledem k republikánskému volebnímu sytému, kdy se ve většině států uplatňuje princip "vítěz bere vše", má favorizovaný McCain určitou šanci získat už v úterý dostatečný počet volitelů, aby byl nominován. Ve většině států je favoritem, i když v Kalifornii podle Zogbyho institutu má tři procentní náskok Romney. Romney navíc získal vítězství ve čtyřech státech, zatímco McCain jen ve třech.

Achillovou patou McCaina, který v roce 2000 prohrál primárky s George W. Bushem, jsou stále křesťanští konzervativci. Ti stále ještě mohou vrátit do hry třetího Mika Huckabeeho, bývalého babtistického pastora a guvernéra. „Jsem hrdý sociální konzervativec, který se toho nikdy nevzdá,“ tvrdí však McCain v TV šotu a dovolává se ikony republikánů, exprezidenta Ronalda Reagana.

Huckabee si vzal na mušku čtyřiadvacetileté působení McCaina let v Senátu USA a federální rozpočtový deficit: „Jaký má smysl poslat do Bílého domu někoho, kdo už má washingtonskou adresu?“ zdůraznil a upozornil, že on sám během deseti let v křesle guvernéra Arkansasu udržel vždy vyrovnaný rozpočet.

Podle Obamy je Clintonová favoritkou, ale dotahuje ji

„Podle mne není žádných pochyb, že senátorka Clintonová je stále favoritkou,“ prohlásil o své rivalce demokrat Obama. Přes všechny úspěchy a podporu dcery exprezidenta J. F. Kennedyho a jeho bratra, senátora Edwarda Kennedyho, za Hillary celkově zaostává zhruba o deset procent. Deseti milióny dolarů vržených do inzerce ve všech státech předčil ji a pětinásobně McCaina i Romneyho.

Předvolební průzkumy ale ukazují, že Obama stáhl náskok Clintonové a už na ni ztrácí jen čtyři procenta. Zejména v Kalifornii je situace vyrovnaná. Přitom Kalifornii zastupuje na 370 delegátů na srpnovém nominačním sjezdu demokratů. Obama také a jasně vede v Georgii a domovském Illinois.

V New Yorku si v průzkumech zachovává prvenství Clintonová, která tento stát zastupuje v Senátu, i když popularita Obamy tam v posledních týdnech výrazně roste. Podobně je tomu i v sousedních státech Connecticut a New Jersey. Vzhledem k vyrovnanosti souboje nemusí ani superúterý rozhodnout, protože volební systém Demokratické strany kandidátům přiděluje volitele na srpnový nominační sjezd podle počtu odevzdaných hlasů.

Obamu podpořila opět Oprah Winfreyová

Ve prospěch Obamy se opět rozhodla vystoupit nejoblíbenější a nejvlivnější americká TV moderátorka Oprah Winfreyová. Na neděli oznámila společný mítink s kandidátovou manželkou Michelle v Los Angeles. „Až sem mě přivedla naděje. S otcem z Keni a matkou z Kansasu a příběhem, který se může stát jen v USA,“ říká černošský senátor, který i po dosavadních úspěších musí na rozdíl od Hillary stále tvrdě bojovat, aby se dostal do podvědomí Američanů.

Clintonová se představuje jako akční politička. „Ochráníme majitele domů před bezohlednými poskytovateli hypoték,“ řekla k trvající hypoteční krizi v USA, která ohrožuje existenci mnoha občanů. Omezit chce i vliv zdravotních pojišťoven a farmaceutických firem s cílem zpřístupnit základní zdravotní pojištění desítkám miliónů Američanů.

Superúterý je největší událostí prezidentských primárek a vzhledem k rozsahu – výběr kandidátů proběhne skoro v polovině USA – se blíží vlastní prezidentské kampani. Jen mezi demokraty se má rozhodnout o 1681 delegátech, kolem 80 procent z 2025 minimálně potřebných k nominaci.

Reklama

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám