Hlavní obsah

Romney vrací úder, v Maine rozdrtil McCaina

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mitt Romney jasně vede v průběžných výsledcích sobotních republikánských volebních shromáždění v americkém státě Maine. Po sečtení dvou třetin hlasů získal 52 procent hlasů. Veterán z Vietnamu, celostátně upřednostňovaný John McCain dostal jen 21 procent.

Foto: ČTK

Mitt Romney vyhrál primárky v Maine.

Článek

Volební shromáždění v Maine je posledním kláním republikánů před volebním „superúterým“, kdy se konají primárky ve více než dvaceti amerických státech.

Průběžné výsledky naznačují, že Mitt Romney rozhodně není odepsaný, i když celostátní průzkumy favorizují veterána z vietnamské války Johna McCaina, který také vyhrál v posledních a velmi významných primárkách na Floridě.

Volební nominační shromáždění v Maine (18 delegátů)
Mitt Romney52 %
John McCain21 %
Ron Paul19 %
Mike Huckabee6 %
Výsledky po sečtení 68 % hlasů

V Maine McCainovi nepomohla ani podpora kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera a bývalého starosty New Yorku Rudyho Giulianiho, který už z klání odstoupil.

Romney zvolil netradiční taktiku, soustředí se na méně významné státy. Před Maine vyhrál už Wyomingu, v Michiganu a v Nevadě, takže má celkem čtyři vítězství na kontě, zatímco John McCain jen tři, když vyhrál v New Hampshiru, Jižní Karolíně a na Floridě.

McCain chce porazit Romneyho ve státě, kde byl guvernérem

Oba dva na sebe tvrdě útočí a McCain si přeje zvítězit především v Massachusetts, kde byl Romney guvernérem. "Jestliže chcete zastavit Mitta Romneyho, jednou z cest je jednoduše ho porazit ve státě, kde byl guvernérem,“ uvedl ke své další strategii před volebním superúterým John McCain.

Snaží se dokázat, že Romney byl špatným guvernérem, který nejednal v duchu konzervativních zásad, když zvýšil daně, aby lidem zabezpečil zdravotní péči. I Romney přiznává, že to obyvatele státu stálo 240 miliónů dolarů.

Jednoduché to však McCain mít nebude. Romney v Maine uspěl, ačkoliv se ten den žádných předvolebních akcí neúčastnil, neboť byl v Salt Like City v Utahu na pohřbu hlavy mormonské církve, Romney je totiž mormon.

V pátek však agitoval v Coloradu a v sobotu uvedl, že si věří. "Nemohu v tuto chvíli jednoduše předpovědět, jaké počty (volitelů) získám v úterý, ale doufám, že to půjde velmi dobře. Je tu mnoho států, o nichž si myslím, že bychom je mohli získat.“

Podle McCaina jsou Američané v Iráku úspěšní

Válečný veterán z Vietnamu John McCain se v projevech soustředil také na téma války v Iráku. “Neprohráváme, přátelé, jsme úspěšní. Většina Iráku je bezpečná,“ řekl McCain.

Bezpečnostní situace v Iráku se během posledního půlroku zlepšila, k čemuž přispěly americké ofenzívy. V pátek však Bagdád zažil jeden z nejkrvavějších atentátů za posledních několik měsíců se stovkou obětí a v nejbližší době začne velká vyčišťovací operace v Mosúlu. Iráčané ji avizovali již minulý víkend.

Podle amerických zdrojů mají akci vést Iráčané, ovšem za americké podpory. Američané kvůli ní přesunou jednotky do provincie Ninive. McCain si však tentokrát odepřel nepodložené výpady, že Romney je pro stanovení termínu stažení amerických vojáků.

Reklama

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám