Hlavní obsah

Giuliani vzdal boj o Bílý dům

Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SIMI VALLEY

Bývalý newyorský starosta, republikán Rudolph Giuliani, v noci na čtvrtek odstoupil z boje o nominaci do podzimních prezidentských voleb v USA. V projevu v kalifornském Simi Valley oznámil, že podpoří senátora Johna McCaina. Míní to ve čtvrtek učinit i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který přihlížel televizní debatě republikánů v Simi Valley.

Článek

Před tzv. „volebním superúterým“ 5. února, kdy se konají primárky v 21 amerických státech, je mírným favoritem mezi republikány právě John McCain s těsným náskokem před Mittem Romneyem

Giuliani v Reaganově knihovně Simi Valley, kde se konala televizní diskuse republikánských kandidátů, jen potvrdil své rozhodnutí, které bylo na spadnutí. V úterních primárkách na Floridě, na které se soustředil, skončil s 15 procenty až třetí za McCainem (36 %) a Romneyem (31 %). Ani v předchozích kláních neuspěl.

Giuliani se pochválil. Řekl, že patří mezi lidi, kteří mají kvality, aby byli dobrými prezidenty USA, „ale voliči rozhodli jinak“. Pak se postavil za McCaina.

„John McCain je nejkvalifikovanějším kandidátem na příštího velitele Spojených států,“ sdělil s narážkou na jeho vojenskou minulost. „Je to americký hrdina a Amerika by měla využít svých hrdinů v Bílém domě.“

Dodal, že McCain je také jeho dlouholetý přítel a že povede kampaň po jeho boku kdykoli a kdekoli to bude potřeba. McCain mu komplimenty oplatil, pochválil ho, jak dobře zasáhl v New Yorku po teroristických útocích z 11. září 2001. „Je to moje silná pravá paže a můj partner,“ sdělil a dodal: Tento muž je národní hrdina a já jsem poctěn jeho přátelstvím.“

Tvrdé střety McCaina a Romneyho

Následná televizní debata v knihovně už se nenesla v tak devotním duchu. McCain a Mitt Romney na sebe tvrdě útočili. Romney obvinil McCaina ze „špinavých triků, které by Ronald Reagan označil za hanebné“, protože o něm McCain před floridskými primárkami šířil, že podporuje stažení amerických vojáků z Iráku. „Je to útok na mě,“ dodal s tím, že nikdy nechtěl, aby bylo stanoveno datum stažení, a zpochybnil konzervativní ledví svého protivníka, protože John McCain dvakrát hlasoval proti Bushem navrženému snížení daní.

Arizonský senátor McCain zase zpochybnil Romneyho schopnosti v době, kdy byl guvernérem Massachusetts. Podle něj si počínal tak špatné, že se stát „stal třetím nejhorším v zemi“

Podle McCaina se na propadu ekonomiky Massachusetts a jeho dluhu ve výši 240 miliónů projevil především nově zavedený zákon o zdravotní péči. McCain dále uvedl, že ve státě zvedl radikálně daně. „Zvedl daně o 730 miliónů dolarů. Nazývá to poplatky. Jsem si jist, že to lidé musejí platit, i kdyby tomu říkali banány.“ Romney obvinění odmítl s tím, poplatky činí jen 240 miliónů a dodal: „Hodně lidí hovořilo o zdravotní péči. Jsem jediný, kdo tuhle práci udělal.“

Zbylí republikánští kandidáti Fred Thompson, Ron Paul a Mike Huckabee tvořili jen stafáž, i když Huckabee sdělil, že doufá, že jej podpoří evangelíci a další konzervativci. „Není to závod dvou mužů,“ zdůraznil.

Jak ale uvedl list The Washington Post: "Konfrontační ráz debaty zdůraznil dvě neoddiskutovatelné skutečnosti. Nominační závod je v zásadě soubojem mezi McCainem a Romneym ... a tito kandidáti se zřejmě nemají rádi."

Poněkud vyšší šance se nyní přisuzují jednasedmdesátiletému McCainovi, který zvítězil v New Hampshiru, Jižní Karolíně a na Floridě. O jedenáct let mladší Romney posbíral vítězné body v méně významných státech Nevada, Wyoming a Michigan. Dvaapadesátiletý Huckabee naproti tomu uspěl jen v prvních volbách v Iowě a o dvacet let starší Paul zatím žádné vítězství nezaznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám