Hlavní obsah

Bush: Spojené státy mají hospodářské potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americký prezident George Bush v noci na středu připustil, že Spojené státy procházejí obdobím hospodářské nejistoty a vyzval proto Kongres k urychlené přijetí opatření k posílení, jež prezident navrhl minulý týden. Bush tak učinil v projevu o stavu unie, který byl posledním v jeho úřadě.

Foto: Jim Young , Reuters

George Bush přednáší projev o stavu unie.

Článek

"Musíme věřit Američanům, kteří mají odpovědnost za vlastnictví domů, a posílit je, aby přestáli neklidné časy na trhu bydlení," řekl, přičemž dodal, že případný návrh na zvýšení daní by vetoval.

Vyslovil se také pro otevření nových trhů v zahraničí. Pomoci by k tomu měly dohody o volném obchodu, které podle Bushe poskytnou americkým výrobcům přístup ke 100 miliónům zákazníků a vytvoří nové pracovní příležitosti pro Američany.

"Naše hospodářství prochází obdobím nejistoty."

Bush podpořil snahy o výzkum a vývoj ekologicky nezávadných technologií, které také sníží závislost USA na dovážené ropě. Navrhl rovněž vytvoření mezinárodního fondu pro rozvoj čistých technologií, na který Spojené státy přispějí dvěma miliardami dolarů.

"Naše bezpečnost, prosperita a životní prostředí vyžadují snížení závislosti na ropě.“

Roli v Iráku opustit nechce

Prezident se vyjádřil i k zahraničněpolitickým otázkám. Zmínil zejména angažování se Spojených států v Iráku a znovu poukázal na Írán jako na hrozbu světové bezpečnosti.

Bush varoval před hlasy, které v USA volají po výrazném snížením počtu amerických vojáků v Iráku. Strategie posílení vojsk podle něj loni slavila úspěch, počet násilností v zemi se snížil a al-Kajdá je na ústupu.

"Al-Kajdá je v Iráku na útěku a tento nepřítel bude poražen."

Írán zůstává pro Bushe hrozbou

Bush se znovu obrátil k Íránu a vyzval jeho vedení, aby prokazatelným způsobem ukončilo obohacování uranu. USA se obávají, že íránský program není mírový. Írán zatím oficiálně uran obohacuje jen v Natanzu a s ruskou pomocí staví jadernou elektrárnu v Búšehru.

Právě den před Bushovým projevem do komplexu dorazila poslední dodávka ruského paliva. Moskva celkem Íránu dodala 82 tun obohaceného uranu.

Bush se v projevu rovněž zmínil o chystaném summitu severoamerických států v New Orleansu a plánu vlády navýšit prostředky na „etický“ výzkum kmenových buněk. Na mysli měl zjevně nedávné oznámení vědců, že umějí vyvinout tkáň z kožních buněk.

Opozice: Bushův projev je slabý

Bushův projev, o jehož hlavní náplni Bílý dům už tradičně informoval dříve, označili opoziční demokraté za slabý. Senátor Barack Obama řekl, že Bush Ameriku přivedl na „nebezpečnou cestu“ a podobně se vyjádřila i Obamova soupeřka v boji o úřad příštího prezidenta Hillary Clintonová.

Mezi zhodnoceními Bushova projevu nechyběly výrazy jako: „prázdná rétorika“ či „chybná politika“.

Bush v projevu o stavu unie k ekonomice:

Reagoval na hospodářské potíže vyvolané loňskou krizí hypoték a na úvěrovém trhu, jež hrozí recesí. Bush 18. ledna navrhl systém daňových úlev a investičních pobídek v hodnotě 150 miliard dolarů, které překvapivě podpořili i opoziční demokraté kontrolující Kongres.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci vyvinuli lidskou tkáň z kožních buněk

Dva vědecké týmy vyvinuly lidskou tkáň z napodobenin embryonálních kmenových buněk. Ty japonští a američtí odborníci vytvořili přeprogramováním kožních buněk,...

Výběr článků

Načítám