Hlavní obsah

Primárky na Floridě mohou znamenat konec pro Giulianiho

Na Floridě se bude v úterý v primárních volbách rozhodovat o tom, kdo bude nominován do podzimních prezidentských voleb. Demokraté vybírají mezi Hillary Clintonovou a Barackem Obamou, kterého podpořil vlivný senátor Edward Kennedy. U republikánů mají největší šance John McCain a Mitt Romney. Na Floridu se soustředil i bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani, který zatím nezaznamenal větší úspěch.

Foto: Steve Nesius , Reuters

Rudy Giuliani při kampani na Floridě

Článek

Giuliani otevřeně přiznal, že veškeré své úsilí soustředil na Floridu, kvůli které opomíjel primárky v předchozích státech. Podle průzkumu společnosti Zogby ale má podporu jen 14 procent voličů, což může znamenat definitivní konec nadějí.

Giuliani otevřeně přiznal, že veškeré své úsilí soustředil na Floridu, kvůli které opomíjel primárky v předchozích státech. Podle průzkumu společnosti Zogby ale má podporu jen 14 procent voličů, což může znamenat definitivní konec nadějí.

Značně zaostává za zatím dalšími dvěma republikány, jak za veteránem z Vietnamu Johnem McCainem, kterého podporuje 33 procent floridských republikánů, tak za bohatým podnikatelem Mittem Romneyem s 30 procenty.

Jejich souboj může být těsný, průzkum stanice C-Span dává McCainovi i Romneymu stejně vysoké preference ve výši 30 procent hlasů. Giuliani by podle tohoto průzkumu dostal jen 13 procent hlasů, což je o procento méně než by dostal Mike Huckabee. Zogby ale Huckabeemu přisuzuje jen 11 procent.

John McCain při kampani na Floridě foto: Reuters/Carlos Barria

McCainovi může pomoci podpora oblíbeného místního guvernéra Charlieho Crista a vlivného floridského senátora Mela Martineze. Romneyho zase podpoří dcera viceprezidenta Dicka Cheneyho Liz. Odborníci většinou dávají větší šance McCainovi, který lépe ztělesňuje republikánské ideje než mormon Romney, jenž voliče zaujal především důrazem na ekonomiku, která trápí Američany. McCain podle něj ekonomiku podceňuje.

Demokraté bez kampaně

Na Floridě se konají i primárky demokratů, ale po dohodě na celounijní úrovni se kvůli nákladům rozhodli nepořádat ve státě kampaň. Barack Obama však po sobotním úspěchu v Jižní Karolíně si může připsat další body. Oficiálně jej v pondělí podpořil senátor Edward Kennedy, bratr někdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho. Jeho podpora mu může pomoci v těsné a dosud nerozhodnuté bitvě s se senátorkou Hillary Clintonovou.

Barrack Obama (vlevo) se senátorem Edwardem Kennedymfoto: Reuters/Mike Theiler

Už v neděli se na Obamovu stranu přidala další členka klanu Kennedyů - dcera bývalého prezidenta Caroline. Kandidaturu senátora za Illinois podporuje i kongresman syn Edwarda Kennedyho Patrick. Někteří Kennedyovi - například bývalá marylandská guvernérka Kathleen Kennedyová Townsendová, ale stojí za Clintonovou.

Čerstvou posilou Obamovy kampaně je i spisovatelka Toni Morrisonová, nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 1993.

Nominační stranické sjezdy republikánů a demokratů se uskuteční koncem léta. Nového prezidenta pak budou Američané volit 4. listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám