Hlavní obsah

Barack Obama je v Jižní Karolíně jasným favoritem

– COLUMBIA • Aktualizováno

Americká Demokratická strana se chystá na primární volby v Jižní Karolíně. Budou to první volby ve státě, kde je výrazněji zastoupeno černošské obyvatelstvo. Afroameričan Barack Obama je v této zemi favoritem před Hillary Clintonovou. V průzkumech vede o 15 procent.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama hovoří ve městě Columbia v Jižní Karolíně.

Článek

V anketě, která proběhla 24 hodin před hlasováním, dostal 41 procent oproti 26 procentů Clintonové. Třetí kandidát John Edwards měl 19 procent. Černošské obyvatelstvo má v Jižní Karolíně asi třetinové zastoupení, Obamu chce podpořit většina z nich.

Pro senátora za stát Illinois je volba klíčová. Musí v ní dokázat, že jeho vítězství před třemi týdny v primárkách v Iowě nebylo náhodné. Obama má podle průzkumu podporu jen deseti procent amerických bělochů. Většinu jejich hlasů si rovným dílem dělí Edward a Clintonová.

Clintonová už řekla, že nečeká, že by tuto volbu v Karolíně vyhrála. Chce se soustředit hlavně na lidnaté země, kde budou volby probíhat 5. února. Ten den se bude hlasovat ve více než 20 státech. Po této volbě už bude zřejmé, který z demokratů a republikánů se bude o post prezidenta ucházet.

Obama by se teoreticky mohl stát prvním černošským prezidentem USA, stejně jako Clintovová první prezidentkou.

Výsledky volby budou známé v noci ze soboty na neděli středoevropského času.

Obama vyhrál první demokratické primárky v Iowě, Clintonová zvítězila v New Hampshiru a Nevadě. Vede i v celostátních průzkumech.

NYT podpořil Clintonovou a McCaina

K prezidentské volbě se v pátečním vydání vyjádřil i deník New York Times. Čtenářům doporučil, abyv primárních volbách prosazovali za demokraty Clintonovou a za republikány Johna McCaina.

Na Clintonové ocenil zkušenost, která je podle listu největší výhodou ve srovnání s Obamou. Zároveň deník zdůraznil, že hluboce nesouhlasí se všemi republikány ucházejícími se o nominaci. McCain je prý z nich nejméně radikální.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané nevědí, koho volit za prezidenta

Po začátku kolotoče primárek, z nichž vzejdou demokratický a republikánský kandidát do podzimních prezidentských voleb zatím Američané váhají, komu dát svůj...

Výběr článků

Načítám