Hlavní obsah

Pět miliónů dolarů za to, že upozornil na teroristu

– WASHINGTON
Novinky, CNN, rei

Někdejší letecký instruktor z Minnesoty dostal od vlády odměnu pět miliónů dolarů za to, že upozornil úřady na podezřelé okolnosti jednání svého studenta. Zacariase Moussaouie nakonec odsoudila porota v roce 2006 na doživotí za to, že se podílel na přípravě teroristického útoku na USA z 11. září 2001. O odměně informovala stanice CNN.

Článek

Clarence Prevost působil jako instruktor v letecké akademii PanAm v minnesotském Eaganu v době, kdy tam Moussaoui studoval. Prevost o něm nikdy veřejně nevypovídal, jen u soudního líčení s Moussaouiem.

Ten měl za jeden letecký kurz platit ve stodolarových bankovkách, což v instruktorovi vzbudilo první podezření. Moussaoui si zaplatil několik hodin na simulátoru Boeingu 747. Tvrdil, že má za sebou lety mezi Londýnem a New Yorkem, zatímco do té doby absolvoval jen 50 tréninkových hodin s menším letadlem a nevlastnil licenci.

Prevostovi studenti byli přitom většinou zkušení profesionální piloti s více než 600 nalétanými hodinami. Prevost se obával, že Moussaoui bude schopen řídit stroj 747, absolvuje-li kurz. Student se navíc příliš nezajímal o to, jak s letadlem přistávat. Prevost proto uvědomil nadřízené, kteří upozornili Federální úřad pro vyšetřování (FBI). FBI Moussaiouie zatkla na základě skutečnosti, že v USA pobýval nelegálně.

Prevost, nyní v důchodu, podle CNN přijal od ministerstva vnitra ocenění spojené s pětimiliónovou odměnou při uzavřeném ceremoniálu. Letecká asociace ho ocenila již dříve.

Terorista dostal doživotí

Moussaoui je jedinou osobou odsouzenou v souvislosti v leteckými atentáty v září 2001. Měl pilotovat unesené letadlo, jež mělo útočit na Bílý dům. Nakonec se tak nestalo, protože ještě předtím skončil v cele. Vyšetřovatelé však už nestihli prověřit jeho propojení na další atentátníky.

Soud Moussaouiovi v roce 2006 udělil doživotí. Francouz původem z Maroka si trest odpykává v přísně střeženém zařízení Supermax v coloradském Florence.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám