Hlavní obsah

Republikán Thompson vzdal kandidaturu na prezidenta USA

Novinky, rei

Republikán Fred Thompson vzdal nominaci na příštího šéfa Bílého domu, oznámila ve středu agentura Reuters. Bývalý senátor za Tennessee v dosavadních volbách zaostával za ostatními kandidáty.

Článek

„Odstoupil jsem od kandidatury na prezidenta Spojených států. Doufám, že má kampaň přinesla zemi prospěch,“ oznámil Thompson.

Americká média po oznámení okamžitě začala spekulovat, kterého z republikánských kandidátů v nominaci podpoří. Nejvíce šancí má arizonský senátor John McCain, který má podobné názory na národní bezpečnost.

Thompsonovi poradci vyjádřili pochybnost, že někdejší senátor svou podporu v nejbližší době vysloví.

Thompsonovi se v dosud uskutečněných hlasováních v primárkách nedařilo získat dostatečnou podporu voličů. Nevedl si ale úplně špatně - hned v prvním hlasování v Iowě skončil mezi republikány třetí a stejně dopadl i při důležité volbě v Jižní Karolíně . Nejlépe se umístil ve Wyomingu, kde skončil druhý za Mittem Romneyem.

Analytici věří, že právě Thompson dopomohl k vítězství McCaina v Jižní Karolíně svou kritikou Micka Huckabeeho, který by tedy měl rovněž profitovat z jeho odstoupení.

Jak si Thompson vedl v jednotlivých státech
státdatumpořadízískané hlasy (v procentech)
Iowa3. lednatřetí13,4
Wyoming8. lednadruhý25
New Hampshire15. lednašestý2
Jižní Karolína26. lednatřetí16
Nevada26. lednapátý8
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Fred Thompson

Pochází z Sheffieldu v Alabamě (narodil se 19. srpna 1942) a jako první z rodiny šel na vysokou školu. Je doktorem práv z Vanderbiltovy univerzity (1967). Jako advokát působil v Nashvillu a ve Washingtonu. Kolem politiky se Thompson pohyboval už v 70. letech, kdy se podílel na vyšetřování aféry Watergate.

Později se pohyboval v předsálích washingtonského Kongresu jako lobbista a od poloviny 80. let se začal objevovat i před televizní a filmovou kamerou jako herec. V letech 1994 až 2003 si vyzkoušel i reálnou politiku - byl senátorem za Tennessee.

Kromě tří dětí z prvního manželství má Thomson ještě dva malé potomky s druhou manželkou Jeri Kehnovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám