Hlavní obsah

V Nevadě zvítězili Clintonová a Romney, v Jižní Karolíně McCain

Novinky, CNN, BBC, aš, The Washington Post
LAS VEGAS
Aktualizováno

V sobotních nominačních volebních shromážděních v americkém státě Nevada zvítězili demokratka Hillary Clintonová a republikán Mitt Romney. V Jižní Karolíně, kde hlasovali jen republikáni, těsně zvítězil John McCain. Ještě před sečtěním všech hlasů mu gratuloval druhý Mike Huckabee.

Foto: Mike Stone, Reuters

Hillary Clintonová dává najevo, že znovu uspěla.

Článek

Demokratičtí kandidáti si v Nevadě vedli následovně: Clintonová udržela šestiprocentní náskok před Barackem Obamou. Dostala 51 procent hlasů, Obama 45 procent. Třetí skončil John Edwards se čtyřmi procenty.

Romney po sečtení všech odevzdaných hlasů republikánů získal v Nevadě 51 procent a jasně vyhrál. Ron Paul se 14 procenty hlasů odsunul na třetí místo Johna McCaina, který dostal o procento méně. 

Po sečtení hlasů v Jižní Karolíně jich 33 procent dostal John McCain následován Mikem Huckabeem se 30 procenty hlasů. Ttřetí skončil Fred Thompson, dostal 16 procent hlasů. Mitt Romney obdržel o procento hlasů méně.

Hillary Clintonová se dočkala i vřelého objetí od svého manžela Billa.foto: Reuters/Mike Stone

Přes protest McCaina nebyla doba hlasování prodloužena kvůli problémům s hlasovacími stroji. Čtyři pětiny jich někdo omylem vypnul, ale kolem 16. hodiny odpoledne už jen čtyři ze 118 hlasovacích místností byly bez fungujícího volebního stroje.   

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Těsný souboj v Jižní Karolíně 

Bývalý baptistický kazatel Huckabee získal především hlasy věřících. McCaina volili především lidé, považující za klíčové téma válku v Iráku, i když většina voličů považuje za důležitější ekonomiku a ilegální imigraci.

John McCain získal více voličů, byť poslední předvolební průzkum favorizoval Michaela Huckabeeho s 33 procenty před Johnem McCainem s 26. Romney si i oproti průzkumu, který mu přisuzoval devět procent, značně polepšil.

Důvod k radosti měl i John McCain.foto: Reuters/Jim Young

Zatímco Romney se na Jižní Karolínu nezaměřil a snažil se získat maximum voličů v Michiganu a v Nevadě, což se mu povedlo, Thompson na Jižní Karolínu kladl velký důraz. Třetí místo z tohoto pohledu představuje neúspěch.

Z dalších bojů odstoupil republikán Duncan Hunter, který získal jen dvě procenta hlasů.  

Výsledky v Jižní Karolíně jsou považovány za první test postavení republikánských kandidátů v tradičně republikánských jižanských státech a mohou naznačit, jak dopadnou výsledky na Floridě.

Romneymu pomohli v Nevadě mormoni

Historie ukazuje, že bez úspěchu v Jižní Karolíně žádný republikánský kandidát nezískal nominaci. Mitt Romney se přesto soustředil na Nevadu, což mu přineslo po Wyomingu a Michiganu třetí úspěch.

Mitt Romney se svou manželkou Annfoto: Reuters/Mark Wallheiser

Nevada má navíc na republikánském sjezdu větší váhu než Jižní Karolína, protože ji tam zastupuje o deset delegátů více, i když republikáni snížili jejich počet na 34 kvůli tomu, že se předvolební shromáždění přesunulo na dřívější termín. Jižní Karolína je ale považovaná za významnější, na názor tamních voličů se klade větší důraz z celostátního hlediska.

Mitt Romney  potvrdil, že se s ním musí počítat, i když v celonárodních průzkumech je favorizován veterán John McCain sledovaný Mikem Huckabeem.  

"Jestliže jste mohl vyhrát v Michiganu a v Nevadě, znamená to, že jste dal dohromady určitou skupinu lidí a můžete vytvořit cestu, která vás dovede do Bílého domu," okomentoval z Floridy předběžné výsledky Romney, považovaný za outsidera, neboť je mormon, byť bohatý. V Nevadě mu to ale pomohlo. Mormoni tam tvoří čtvrtinu republikánských voličů a pro Romneyho odevzdalo své hlasy 94 procent z nich. Důležité byly však i jeho úspěchy na poli byznysu, uvádějí experti. Pro 38 procent republikánských voličů je totiž klíčová otázka ekonomiky, na druhém místě je pak s 34 procenty ilegální imigrace.

Podle politologa Bill Schnidera jsou republikánští voliči rozdělení do tří skupin: „Ekonomicky zaměření konzervativci dávají přednost Romneymu, sociálně orientovaní Huckabeemu a vojensky Johnu McCainovi.“  

Clintonová upevňuje pozici

V Nevadě se očekával tvrdý střet mezi oběma kandidáty za demokraty Hillary Clintonovou a Barackem Obamou, jemuž mělo pomoci, že soud zamítl žalobu proti zřízení zvláštních okrsků pro personál lasvegaských kasin pracující ve směnách. Přesto Clintonová získala v Nevadě šestiprocentní náskok a po úspěchu v New Hampshire upevnila svou pozici favoritky.

Reklama

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Američané nevědí, koho volit za prezidenta

Po začátku kolotoče primárek, z nichž vzejdou demokratický a republikánský kandidát do podzimních prezidentských voleb zatím Američané váhají, komu dát svůj...

Výběr článků

Načítám