Hlavní obsah

Bush použil mylná čísla, když žádal Kongres o peníze na Irák

Novinky, rei
BAGDÁD

Nadějná čísla, která minulý podzim prezentovala administrativa amerického prezidenta George Bushe k demonstraci ekonomického pokroku v Iráku, nemohla vycházet z rozpočtu irácké vlády. Oznámil to vládní americký zúčtovací úřad. Bush argumentoval ekonomickým pokrokem v Iráku, aby od Kongresu získal další prostředky na vojenskou přítomnost v zemi. Informoval o tom list International Herald Tribune.

Článek

V době, kdy velitel amerických sil v Iráku generál David Petraeus a velvyslanec v zemi Ryan Crocker připravovali zprávu pro Kongres, ekonomické ukazatele byly jedním z mála pozitivních údajů o stavu Iráku. Bushova strategie navýšení sil se začala výrazněji projevovat až později.

Poté, co USA daly na obnovu Iráku přes 40 miliard dolarů, kritizovaly od roku 2006 iráckou vládu za to, že na obnovu země nepřispívá také vlastními zdroji z ropných výnosů. Loňské září však Bush poprvé tvrdil, že Bagdád investice navýšil a urychlil. Washington oznámil, že do července 2007 vložil Irák do rekonstrukce deset miliard dolarů.

Zúčtovací úřad to však ve zprávě zpochybňuje. Záznamy iráckého ministerstva financí mají vykazovat mnohem nižší čísla. Do srpna 2007 prý bylo utraceno jen 4,4 procenta z rozpočtu na obnovu, což oproti roku 2006 znamená zpomalení přísunu investic. „Vypadalo to jako pokrok, ale pokrok to nebyl,“ řekl šéf úřadu Joseph Christoff.

Irácké statistiky neexistovaly

Důvod, proč Bush operoval s mylnými čísly, je podle něj prostý. V září 2007 irácké ministerstvo k dispozici žádné oficiální statistiky nemělo a Američané proto data odhadli, přičemž započítali i teprve navrhované projekty. I tak je ale konečná částka zjevně nadsazená.

Bílý dům ani americká ambasáda v Iráku zprávu nekomentovaly. Ozvalo se jen ministerstvo financí, které zprávu kritizuje jako nekomplexní. Zúčtovací úřad prý nepřihlédl ke všem oblastem výdajů irácké vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám