Hlavní obsah

Někdejší americký kongresman obviněn z podpory islamistů

WASHINGTON

Bývalý americký kongresman z Michiganu a zástupce USA v OSN Mark Deli Siljander byl obviněn z praní špinavých peněz a z členství ve skupině podporující radikální islamisty z Al-Kajdy a Tálibánu. K dalším obviněním patří spiknutí a klamání soudních orgánů.

Foto: Profimedia.cz

Siljander měl lobbovat za charitu, která posílala peníze do Pákistánu Gulbuddinu Hekmatjarovi (na snímku).

Článek

Siljander (57), který působil v Kongresu za Michigan mezi lety 1981 a 1987 a v pak OSN jeden rok, měl lobbovat za islámskou charitativní organizaci IARA se sídlem v Missouri. Ta mu za to podle obžaloby zaplatila 50 tisíc dolarů (téměř 900 tisíc korun), které zcizila rozvojové agentuře U.S. Agency for International Development.  

IARA měla v roce 2003 a 2004 přeposlat 130 tisíc dolarů na účty v pákistánském Péšáváru, k nimž měl přístup Gulbuddin Hekmatjar. Ten působil v Íránu a Afghánistánu, kde vedl mudžahidy už proti Sovětské invazi. Hekmatjar se zavázal ke svaté válce proti Spojeným státům a jejich spojencům.

IARA ukončila činnost v roce 2004 poté, co ji ministerstvo financí označilo za organizaci podezřelou z podpory teroristů. Úřady Siljandera viní z krytí transakcí a zneužití peněz daňových poplatníků.

Siljanderova obžaloba má 42 bodů a podle jednoho z nich byl někdejší kongresman navíc členem skupiny, která věnovala přes 310 000 dolarů (asi 5,5 miliónu Kč) přívržencům Al-Kajdy a Tálibánu ohrožujícím mezinárodní a americké jednotky v Afghánistánu.

Siljander je v současnosti šéfem reklamní a marketinkové firmy a k případu se zatím nevyjádřil. Spolu s ním jsou obviněni další dva naturalizovaní Američané, jeden Iráčan a jeden Jordánec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám