Hlavní obsah

USA nařídily Libyi miliardové kompenzace za letecký bombový útok

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký soud nařídil Libyi a šesti jejím představitelům zaplatit náhrady za bombový útok na letadlo francouzské společnosti UTA nad Nigérií v roce 1989. Celková výše náhrad pro příbuzné sedmi amerických obětí a amerického majitele letadla činí šest miliard dolarů (přes 100 miliard korun). Při útoku zemřelo před osmnácti lety 170 lidí.

Článek

Libye má podle právníků zastupujících žalující stranu čas k odvolání do 25. února.

Do vysoké částky se promítají kompenzace obětem, jejich příbuzným a majiteli stroje i s úroky datovaným k dni, kdy se útok udál. Podle amerického práva se částka v případě teroristického útoku násobí třemi.

Jednou z obětí útočníků byl i tehdejší americký velvyslanec v Čadu Robert Pugh.

Americký soud případ projednával od roku 2002. Loni v dubnu potvrdil zodpovědnost Libye za útok na stroj UTA linky 772, které bylo 19. září 1989 na cestě z Francie do Čadu. Na saharskou pouští vybuchla na palubě bomba a zabila všech 170 lidí v letadle. Libye nabídla v roce 2004 milión dolarů za každý zmařený život.

Ozvěna z Lockerbie

Nařízené kompenzace nejsou pro Libyi první, země už platila 2,7 miliard dolarů za útok na stroj americké společnosti PanAm nad skotským Lockerbie, při němž zahynulo v roce 1988 všech 270 lidí na palubě.

Poté, co Libye uznala zodpovědnost za útok, jednaly obě strany o kompenzacích v utajení po několik měsíců. Libye se následně zřekla svého jaderného programu a distancovala se od terorismu a obnovil USA a OSN s ní v roce 2006 obnovily diplomatické vztahy a zrušily sankce.

Reklama

Související články

Libye uznala odpovědnost za Lockerbie

Libye v sobotu předložila OSN dopis, ve kterém uznala odpovědnost za podíl svých představitelů na pumovém atentátu proti letounu společnosti...

RB OSN zrušila sankce proti Libyi

Rada bezpečnosti (RB) OSN odvolala v pátek v podvečer našeho času sankce proti Libyi. Mezinárodní společenství je na zemi uvalilo v souvislosti s atentátem...

Výběr článků

Načítám