Hlavní obsah

Tony Blair bude radit na Wall Streetu

Novinky, CNN, BBC, The Financial Times
LONDÝN

Bývalý britský premiér Tony Blair má novou práci na Wall Streetu. V bance JP Morgan Chase přijal pozici poradce pro globální politické a strategické otázky, uvedl ve čtvrtek finanční dům. Blair si podle některých zpráv díky částečnému úvazku ročně polepší o milión dolarů.

Článek

„Působíme po celém světě a Tony Blair má pro naše ředitele a klienty unikátní a nesmírně cenné pohledy,“ prohlásili zástupci banky. JP Morgan Chase má pobočky ve více než 50 zemích světa a její aktiva mají hodnotu jeden a půl biliónu dolarů.

Banka ani Blair neoznámili výši expremiérova platu. List Financial Times s odvolání na nejmenovaný newyorský zdroj napsal, že by to mohlo být ročně přes 987 000 dolarů.

Blair opustil premiérský úřad po deseti letech loni v červnu a nyní se ve funkci zvláštního velvyslance tzv. blízkovýchodního kvarteta (USA, OSN, Ruska a Evropské unie) snaží zprostředkovat vyjednání míru mezi Izraelem a Palestinci.

Tony Blair

Syn advokáta a vysokoškolské učitelky se narodil 6. května 1953 ve skotském Edinburghu. Vystudoval práva na prestižní univerzitě v Oxfordu a stal se po vzoru otce advokátem. Blairova studentská léta ovlivnila hudba. Své spolužáky okouzloval hrou na kytaru a zpěvem v rockové skupině Ugly Rumors.

Mnohem více ho ale učaroval svět vysoké politiky. Vstoupil do něj již ve svých 30 letech, v roce 1983. Ve volbách, ve kterých kandidoval za labouristickou stranu, zvítězil a získal tak křeslo v dolní sněmovně britského parlamentu. Jeho politická kariéra začala nabírat rychlost. V roce 1994 se ujal vedení labouristické strany, kterou o tři roky později dovedl k vítězným volbám. Britové ho ve funkci premiéra potvrdili ještě ve volbách roku 2001.

Úřad předčasně předal v červnu 2007 Gordonu Brownovi. O měsíc později byl zvolen zvláštním velvyslancem tzv. blízkovýchodního kvarteta (OSN, USA, Rusko a Evropská unie). Jeho úkolem je zprostředkovat mír mezi Izraelem a Palestinci.

Se svou manželkou Cherie, úspěšnou advokátkou, má Blair čtyři děti. V závěru roku 2007 přestoupil z anglikánské církve do římskokatolické.

Přijímání poradních funkcí u velkých finančních společností není mezi vysloužilými světovými politickými vůdci neobvyklé. Učinil tak například i Blairův předchůdce z Downing Street 10 John Major, americký exprezident George Bush senior nebo někdejší německý kancléř Gerhard Schröder.

Reklama

Související články

Blair předal premiérský úřad Brownovi

Velká Británie má po deseti letech nového premiéra. Královna Alžběta II. jím ve středu v Buckinghamském paláci v Londýně jmenovala nedávného ministra financí...

Výběr článků

Načítám