Hlavní obsah

Policie našla ukradená díla Picassa a Portinariho

– SAO PAOLO
Novinky, DPA, rei

Brazilská policie vypátrala vzácné obrazy od Pabla Picassa a Cándida Portinariho, které zloději ukradli v prosinci z Muzea umění v Sao Paolu. Policisté v souvislosti s případem zatkli dvě osoby.

Článek

Picassův Portrét Suzanne Blochové i Portinariho Pěstitele kávy v celkové ceně 56 miliónů dolarů objevili policisté v Sao Paolu. Bližší okolnosti ale vzhledem k pokračujícímu vyšetřování nesdělili, oznámili pouze dvě zatčení.

Zloději nejvýznamnější galerii v Latinské Americe vykradli minulý měsíc. Do budovy pronikli hlavním vchodem a budovu opustili i s lupem stejným způsobem ve chvíli, kdy u vchodu nebyla stráž. Bezpečnostní kamery ukázaly, že celá akce jim zabrala sotva tři minuty. Zůstalo po nich jen nějaké nářadí. 

Saopaulské Muzeum umění (MASP)

Muzeum je modernistická stavba a je považována za jednu z nejhezčích v největším brazilském městě. Leží na avenidě Paulista v samém finančním centru města. Bylo otevřeno v říjnu 1947; jeho zakladatelem byl už zesnulý milionář Assis Chateaubriand, vlastník brazilského mediálního impéria a významný sběratel umění.  

Jeho sbírka, která byla obohacena o díla, jež jejich majitelé odvezli z Evropy za druhé světové války, je považována za jednu z nejvýznamnějších na jižní polokouli vůbec.

Při otevření nynějšího sídla muzea v listopadu 1968 byla přítomna také britská královna Alžběta II.

Vedení muzea po krádeži přiznalo, že obrazy nemělo pojištěné. Picassovo dílo z roku 1904 patří do jeho takzvaného modrého období. Portinariho malba z roku 1939 je jedním z jeho nejznámějších děl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám