Hlavní obsah

V Ekvádoru evakuovali vesničany z okolí sopky

– QUITO

Rostoucí seismická aktivita ekvádorské sopky Tungurahua přiměla místní úřady evakuovat deset vesnic z jejího úpatí. Na 1200 vesničanů smělo v neděli pouze sklízet úrodu ze svých plantáží, noc ale museli strávit v provizorních úkrytech v bezpečné vzdálenosti.

Článek

Sopka Tungurahua, ležící asi 135 kilometrů od hlavního města Quita, vykazuje v posledních týdnech téměř neustálou seismickou činnost, která se stále zintenzivňuje. V sobotu se hora sedm hodin otřásala, což drnčelo okny ve vesnicích pod ní. Z kráteru svítí jasná záře a vychází jemná vrstva popela, uvádí ekvádorský geofyzikální ústav.

"Nemůžeme vyloučit, že se v nejbližší době situace zhorší ani že nedojde k výbuchu," cituje agentura AP z prohlášení ústavu.

Tungurahua
Je vysoká 5023 metrů a v místním indiánském jazyce znamená "ohnivý chřtán". Období krátce přerušované aktivity prožívá od roku 1999. V srpnu 2006 explodovala a poškodila nebo zničila na 5000 domů, sopečným popelem pokryla 192.000 hektarů zemědělské půdy. Výbuch si vyžádal nejméně pět mrtvých, třináct zraněných a mnoho lidí se pohřešovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám