Hlavní obsah

Obama se dotáhl v New Hampshire na Clintonovou

Novinky, CNN, ČTK, aš,
MANCHESTER

Vítěz prvního stranického shromáždění amerických demokratů Barack Obama se dotáhl v sobotních předvolebních průzkumech před primárkami v Hew Hampshire na senátorku Hillary Clintonovou a podle některých ji dokonce předstihl.

Článek

Podle průzkumu pro CNN a rádio WMUR by Clintonovou a Obamu nyní shodně volilo 33 procent voličů. Třetí by skončil John Edwards s dvaceti procenty.

Podle dalších dvou průzkumů ale Obama vede.

Výzkum na zakázku listu Concord Monitor dospěl k závěru, že Obama by získal 34 procent a Clintonová třetinu hlasů, podle průzkumu American Research Group (ARG) Clintonová dokonce ztrácí na Obamu 12 procentních bodů; jejich přívrženci jsou rozděleni v poměru 26 ku 38 procentům. V obou průzkumech by opět třetí skončil Edwards.

Průzkumy byly provedeny v pátek a v sobotu, tedy těsně po čtvrtečním prvním hlasování ve státě Iowa, kde při stranických shromážděních s překvapivě velkým náskokem vyhrál Obama před bývalým senátorem Johnem Edwardsem a Clintonovou.

„Obama i Edwards těží z výsledků předvolebních shromáždění v Iowě. Každý získal tři procentní body, zatímco Clintonová ztratila jeden,“ okomentoval analytik Bill Schneider průzkum CNN, v němž Clintonová dopadla nejlépe. Obama si oproti starších průzkumům polepšil o 13 procentních bodů.

Naopak v táboře republikánů si podle průzkumů senátor John McCain nadále udržuje převahu nad bývalým guvernérem státu Massachusetts Mittem Romneyem. McCain s 33 procenty má podle průzkumu CNN šestiprocentní náskok před Romneyem.

Reklama

Související články

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne...

Podoba amerických primárek

Kandidát na prezidenta USA vzejde ze stranických primárních voleb. Jejich podoba se liší stát od státu. Někde jde o volby, někde o stranická shromáždění nebo...

Výběr článků

Načítám