Hlavní obsah

První souboj o křeslo amerického prezidenta vyhráli Obama a Huckabee

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Vítězi prvního stranického nominačního shromáždění před listopadovými volbami prezidenta Spojených států se v americkém státě Iowa stali republikán Mike Huckabee a demokrat Barack Obama. Hillary Clintonová skončila mezi demokraty až třetí.

Článek

Začal tak boj o nominaci kandidáta do amerických podzimních prezidentských voleb, o kterém rozhodují v některých státech primární volby a v jiných právě volební shromáždění.

O hlasování byl velký zájem, účastnilo se ho 227 000 příznivců demokratů a 120 000 voličů republikánů, zatímco před čtyřmi lety to bylo 124 000 respektive 87 000.

Podle předběžných výsledků získal Obama 38 procent, druhý skončil John Edwards s 30 procenty a až třetí senátorka Hillary Clintonová. Další demokratičtí kandidáti už získali nanejvýš dvě procenta hlasů. Obama to komentoval slovy: "Bylo klání mezi změnou a zkušeností, změna vyhrála." Obama získal 57 procent hlasů voličů do 30 let.

Po neúspěchu se své další kandidatury se vzdali demokratičtí uchazeči o nominaci senátoři Joe Biden a Christopher Dodd. Kucinich vyzval k podpoře Obamy.

Výsledky volebních shromáždění v Iowě
demokratérepublikáni
uchazečprocentdelegátůuchazečprocentdelegátů
Obama38 %27Huckabee35 %17
Edwards30 %4Romney25 %12
Clintonová29 %14Thompson13 %0
Richardson2 %0McCain13 %3
Biden1 %0Paul10 %2
Dodd0 %0Giuliani4 %0
Gravel0 %0Hunter0 %0
Kucinich0 %0

Obama tak v prvním klání za sebou s výrazným odstupem nechal favorizovanou manželku bývalého prezidenta a senátorku Hillary Clintonovou. Ta se představila jako kandidát, který je připraven přijít se změnami, které voliči chtějí.

John Edwards, který ji předstihl, také uvedl, že "zvítězila změna".

Republikáni s novými jmény

Republikáni upřednostnili arkansaského exguvernéra Michaela Huckabeeho, který získal 35 procenta před exguvernérem Massachusetts Mittem Romneyem, jenž dostal 25 procent. Veterán John McCain skončil se třinácti procenty čtvrtý, když ho necelých 300 hlasů předstihl Fred Thompson. Bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani, který se předvolebních akcí ve státě nezúčastnil, dostal jen čtyři procenta a skončil předposlední. Obecně ztrácí po celých Spojených státech, soustředí se však na velké státy, kde se primárky konají 5. února.

Mike Huckabee se svou ženou Ann. Foto: REUTERS/Jim Bourg

Huckabee přitom nebyl favorizovaným kandidátem, v průzkumech získával méně než deset procent hlasů a nedařilo se mu sehnat ani velké sumy na předvolební kampaň. V Iowě ho ale podpořila silná skupina sociálně laděných konzervativců.

Druhý Romney sdělil svým příznivcům: "Vyhráli jsme stříbro. Vy jste v jednom utkání vyhráli stříbro. To neznamená, že se nemůžete vrátit a vyhrát zlatou ve finálovém závodu."

John McCain, který se soustředí na primárky v New Hampshire, výsledky okomentoval slovy: "Lekce z dnešních voleb v Iowě je, že si tam nemůžete výsledky koupit a že negativní kampaň nefunguje." Huckabee utratil mnohem méně peněz než milionář Romney a musel čelit jeho osobním výpadům ve volebních spotech.

Jde o prestiž

Vítěz v Iowě vždy zvýšil vlastní prestiž v dalších státech, které budou rychle následovat. Republikán John McCain už objíždí New Hampshire, kde hodina pravdy nastane 8. ledna. Tam se konají tradičně první primárky. Ale už tři dny předtím změří republikáni síly ve Wyomingu, zatímco demokraté se tam utkají až v březnu.

Primární prezidentské volby potrvají až do 3. června. Rozhodnout se však fakticky může už 5. února, kdy se uskuteční ve 23 státech najednou a kandidát může získat potřebný nadpoloviční počet delegátů letního nominačního sjezdu své strany.

Formální tečkou jsou sjezd, demokratický se uskuteční 25. až 28. srpna v coloradském Denveru a republikánský 1.–4. září v Minneapolisu.

Pravidla primárek
Pravidla primárek určují strany a částečně i zákony jednotlivých 50 států USA.Nejčastěji mají formu klasických voleb pro registrované členy dané strany. Někde se k jedné z nich mohou připojit i nečlenové. Voliči strany ve volebních okrscích vybírají delegáty okresních kol a ti pak celostátní delegáty. Jelikož se preference zpravidla nemění, je již první kolo považováno za směrodatný výsledek.Republikáni sami napíší jméno favorita na čisté lístky, které se pak sečtou. Vítěz bere vše. Demokraté naopak rozdělují delegáty proporčně. Někde se ale místo primárek konají volební shromáždění. Demokratické caucusy jsou zábavné tím, že přívrženci kandidátů se shromáždí ve vymezených místech odkud mají 30 minut na to, aby přesvědčili ty druhé, že právě jejich favorit je ten pravý.
Více o primárkách v USA čtěte zde

Reklama

Související články

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne...

Výběr článků

Načítám