Hlavní obsah

FBI hledá únosce, který prchl padákem

Právo, CNN, roš

O pomoc vyřešit kuriózní 36 starý případ únosce, který vyskočil padákem s 200 tisíci dolary výkupného a zmizel beze stopy, se na americkou veřejnost obrátil Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a zveřejnil jeho podobu sestavenou z popisu letušek.

Článek

„Možná expert nejnovějších technologií najde stopy 5800 dolarů, které se našly v roce 1980, k místu proti proudu řeky, kde přistál, nebo si někdo na toho podivína prostě vzpomene,“ řekl agent Larry Carr FBI, která kauzu v prosinci znovu otevřela.

Únos se odehrál den před svátkem díkůvzdání (čtvrtý listopadový čtvrtek) roku 1971. Hnědooký čtyřicátník v obleku si koupil letenku z oregonského Portlandu do Seattlu na jméno Dan D.B. Cooper.

Během letu pak letušce pohrozil, že odpálí bombu v kufříku, pokud nedostane 200 tisíc dolarů v dvacetidolarových bankovkách a čtyři padáky. Když v Seattlu obojí dostal, propustil všech 36 lidí na palubě a nařídil pilotovi letět do Mexico City.

Někde mezi Seattlem na Reno v Nevadě pak s výkupným vyskočil padákem a tam jeho stopy končí. Doteď není potvrzena ani jeho identita, ani zda seskok přežil. V roce 1980 našel chlapec nedaleko břehu řeky Columbia potrhané dvacetidolarovky – celkem 5800 dolarů.

FBI pochybuje, že městsky oblečený muž bez vybavení mohl přežít skok do divočiny zejména v drsném listopadovém počasí. „Pravděpodobně se mu ani neotevřel padák,“ konstatoval agent Carr. Za téměř čtyři desítky let FBI přesto prověřila přes osm stovek podezřelých. Zatčen byl dokonce jistý Richard Folyd McCoy, který pět měsíců později uskutečnil podobný únos se seskokem, ale neodpovídal popisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám