Hlavní obsah

Kalifornie žaluje vládní úřad kvůli emisím aut

SACRAMENTO

Spor amerických států s federálními úřady o to, zda mohou stanovovat přísnější limity pro emise u automobilů i nad rámec zákona, má další pokračování. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), která loni v prosinci rozhodla, že jednotlivé státy vlastní přísnější omezení stanovovat nemohou, bude muset svůj postup vysvětlovat u soudu. Stát Kalifornie totiž na EPA kvůli jejímu rozhodnutí podal žalobu.

Foto: Alexandra Beier , Reuters

Článek

"(Úředníci EPA) přehlížejí vůli milionů občanů, které chtějí, aby jejich vláda přijala opatření v boji s globálním oteplováním," uvedl v prohlášení guvernér Schwarzenegger. "Proto se chápeme své zákonné možnosti a podáváme žalobu, abychom nesprávné rozhodnutí EPA zvrátili," dodal.

"EPA na celonárodní úrovni nepodnikla nic, aby snížila emise skleníkových plynů. Nyní nesprávně a nezákonně zablokovala průlomové limity pro výfukové plyny, které si Kalifornie stanovila," vysvětlil žalobu kalifornský generální prokurátor Jerry Brown.

Kalifornská vláda a guvernér Arnold Schwarzenegger chtějí přinutit automobilky, aby do roku 2016 snížily škodlivé emise svých výrobků o 30 procent. Kalifornie byla prvním státem, který chtěl začít přísnější emisní standardy uplatňovat od roku 2009. Stejný úmysl poté dalo najevo dalších 16 amerických států.

K žalobě se chtějí přidat další státy

Krok, k němuž se odhodlala Kalifornie, vzápětí podpořilo dalších 15 států. Také ty chtějí pomocí žaloby na federální úřad zvrátit jeho rozhodnutí, které považují za neospravedlnitelné.

EPA (Environmental Protection Agency)

EPA je federální orgán, který vypracovává a uplatňuje zákony ochrany prostředí, nabízí finanční pomoc, uskutečňuje environmentální výzkum ve svých laboratořích. EPA byla založena v roce 1970 a zaměstnává 18 000 lidí.

Prosincové rozhodnutí agentury EPA bylo pro dotčené státy i pro ochránce životního prostředí studenou sprchou. Média pak spekulovala o tom, že zákaz přísnějších emisních limitů je vítězstvím lobbingu velkých amerických automobilek. Ty totiž proti dalšímu omezování množství zplodin, které mohou vozidla do ovzduší vypouštět, hlasitě protestují.

Reklama

Výběr článků

Načítám