Hlavní obsah

Tři Arabové z Británie byli propuštěni z Guantánama

LONDÝN

Z americké věznice na vojenské základně Guantánamo na Kubě byli propuštěni tři Arabové, kteří dlouhodobě pobývali ve Velké Británii, než byli zadrženi Spojenými státy a posláni na několik let na Guantánamo. Oznámili to ve středu britští oficiální činitelé.

Článek

Do Londýna z USA odcestoval Jamil el-Banna z Jordánska, Libyjec Omar Deghayes a Alžířan Abdennour Sameur. Další dva obyvatelé Velké Británie, Shaker Aamer narozený v Saúdské Arábii a Etiopan Binyam Mohamed, zatím zůstávají na Guantánamu, odkud je Spojené státy odmítají propustit.

Pět britských občanů bylo z Guantánama propuštěno v březnu 2004 a čtyři další v lednu 2005.

Kontroverzní praxe

Vězení na vojenské základně Guantánamo zřídily Spojené státy v roce 2002 a umístily v něm několik set osob podezřelých z terorismu a zadržených především v Afghánistánu. V současnosti je na základně asi 330 lidí, které USA označují za nepřátelské bojovníky a nikoli za válečné zajatce, na něž by se vztahovaly ženevské konvence.

Ústřední zpravodajská služba CIA nedávno přiznala, že některé videozáznamy s výslechy podezřelých zničila. Šéf CIA Michael Hayden uvedl, že tak bylo učiněno kvůli ochraně agentů. Podle kritiků však služba chtěla zničit důkazy o tvrdých vyšetřovacích praktikách. V úterý nařídil federální soud vyšetřování případu.

Reklama

Související články

Nechte mě na Guantánamu, prosí vězeň

Muž zadržovaný 22 hodin denně na samotce v americké věznici Guantánamo na Kubě bojuje za právo zůstat. Ahmed Belbacha se obává, že bude v rodném Alžírsku mučen...

Výběr článků

Načítám