Hlavní obsah

Bush znovu vetoval zákon o navýšení rozpočtu zdravotnictví

Novinky, CNN, rei
WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu znovu vetoval návrh zákona o státem podporovaném programu zdravotního pojištění pro chudé děti. Norma schválená Kongresem prý „vede (americké) zdravotnictví špatným směrem“. Bush podobný zákon odmítl už v říjnu.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Kongres mi předložil k podpisu v podstatě stejný zákon, jaký jsem už dříve vetoval. Musím tedy tento zákon také odmítnout,“ prohlásil Bush.

Kongres stejně jako v říjnu navrhoval navýšení rozpočtu programu o téměř 35 miliard dolarů v příštích pěti letech a rozšíření jeho platnosti na další 4 milióny dětí k existujícím 6 miliónům. Peníze chtěl získat z vyšší daně z cigaret. Prezident by částku navýšil o 5 miliard, více peněz by podle něj znamenalo ohrožení pojišťovacího trhu.

Podle některých představitelů se snažili opoziční demokraté opětovným předložením zákona prezidentovi získat jen politické body. Demokraté už po říjnovém Bushově vetu dávali do kontrastu nejen odmítnutí pomoci chudým a ústupnost tabákovému průmyslu, ale srovnávali také částku na zdravotnictví s výdaji na války.

CNN: Bush dostane požadovaných 200 miliard na války

Navýšení válečného rozpočtu dosud podmiňovali demokratičtí zákonodárci odchodem vojsk USA z Iráku do konce příštího roku. Stanice CNN však ve čtvrtek informovala o tom, že strana by mohla Bushovým republikánům ustoupit a od podmínky upustit. Podle CNN se schyluje k dohodě o navýšení válečného rozpočtu Kongresem o prezidentem požadovaných 200 miliard dolarů. Prvních 70 miliard dolarů schválí Kongres v dohledné době, tvrdí stanice s odkazem na politiky z tábora demokratů. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám