Hlavní obsah

Mrazy v USA si vyžádaly 18 obětí, statisíce domácností jsou bez proudu

Novinky, aš, Novinky, ČTK, The Daily Journal
KANSAS

Na 18 vzrostl v úterý počet obětí vlny mrazů a sněhových bouří v centrální a východní části USA. Většina lidí zahynula na náledí na silnících. Bez proudu se ve čtyřech amerických státech ocitlo přes 600 000 domácností. Stovky letů byly zrušeny na letištích v Chicagu, Kansas City, St. Louis a Oklahoma City.

Článek

Nejhorší situace je podle místních úřadů ve státě Oklahoma. Bez elektřiny je tam přes půl miliónu odběratelů. "Co do počtu postižených domácností je tato ledová bouře nejhorší, jakou jsme v historii naší společnosti zažili," řekl Brian Alford, mluvčí oklahomské plynárenské a elektrárenské společnosti. Jeho kolega Gil Broyles dodal: „Pravděpodobně jeden ze tří obyvatel Oklahomy nemá v tuto chvíli elektřinu."

Pod tíhou sněhu a ledu se trhají elektrická vedení. Strhávají je také padající stromy, jejichž praskání je slyšet odevšad. Po celém území státu se otevřely útulky pro lidi, které z jejich domů vyhnala tma a zima. Elektrikáři přepokládají, že se podaří dodávky proudu plně obnovit až za týden.

V Missouri je bez elektřiny na 100 000 odběratelů, ve státe byl vyhlášen už v neděli stav nouze. "Jsme teprve na začátku, teprve zjišťujeme, jak velké škody tato série bouří napáchala," řekl missourský guvernér Matt Blunt. V některých oblastech se vytvořila ledová námraza o tloušťce dva a půl centimetru, která trhá dráty elektrického vedení. V Illinois je bez proudu 11000 domácností a v Kansasu 5000.

Lidé zahynuli většinou na zledovatělých silnicíh

Z osmnácti obětí sněhových bouří a vlny mrazů v Oklahomě a Missouri jich patnáct zahynulo na zledovatělých silnicích. V pondělí odpoledne už byly zavřeny části mezistátních dálnic I35 a I44, když na ně spadly ledem pokryté dráty elektrického vedení. Při nehodě na zledovatělé dálnici I40 u Okemahu zemřeli čtyři lidé při hromadné havárii 11 vozidel.

Na silnicích zemřelo i dalších 10 lidí z Oklahomy. Jeden bezdomovec zemřel na podchlazení. Motocyklistu v Missouri, který zastavil, aby pomohl jinému motoristovi, srazil a zabil automobil nekontrolovaně klouzající po vozovce.

Další dva zemřeli pod padajícími stromy.

Stovky zrušených letů

V Chicagu bylo zrušeno v pondělí 200 letů, další měly zpoždění minimálně 45 minut. Zrušeny byl i lety z Oklahoma City, protože ranveje byly zledovatělé. Letiště v Tulse bylo deset hodin mimo provoz, protože bylo odříznuté od elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám