Hlavní obsah

Při dvou útocích na náboženská centra v USA zastřelili čtyři věřící

Novinky, aš, Novinky, ČTK, CNN, Bloomberg
COLORADO SPRINGS/DENVER

Čtyři oběti z řad věřících si vyžádaly dva nedělní útoky v USA. Ve velkém kostele v Colorado Springs zabil neznámý střelec dva lidi a další tři zranil. Zabila ho bezpečnostní služba kostela. Útok přišel pouhých 12 hodin poté, co neznámý pachatel dva lidi zastřelil a další dva postřelil ve středisku pro školení misionářů v denverském předměstí Arvada.

Článek

Policie šetří, zda mezi oběma případy není souvislost. „Nejsme v situaci, že bychom mohli potvrdit jakoukoli informaci mezi podobnostmi obou incidentů,“ řekl arvadský policejní šéf Don Wick, dodal ale, že "těsně spolupracuje" s policisty z Colorada Springs. Na otázku, zda případy souvisejí uvedl: "Ano, je důvod věřit tomu, ale je to horké a nemohu jej zveřejnit."

Při dvou útocích u amerických církevních objektů čtyři mrtví

Podle svědků v Arvadě útočil asi dvacetiletý běloch v tmavé bundě, čepici a brýlích. Vnikl těsně po sobotní půlnoci do místnosti, kterou budoucí misionáři uklízeli, neboť se v ní konal vánoční banket. Mladík žádal, jestli by tam mohl přespat, což mu 26letá Tiffani Johnsonová odmítla se slovy: „Opravdu na to nemáme právo,“ řekla a muž začal střílet a zabil ji i 24letého Phillipa Crouseho. Další dva lidi postřelil. Jeden z nich je v kritickém stavu, neboť má prostřelený krk.

Policista před centrem v Colorado Springs

Střelec pálil před kostelem, kde bylo 7000 věřících

O dvanáct hodin později byl spáchán útok na věřící před velkým kostelem Nového života ve sto pět kilometrů vzdáleném Colorado Springs, jenž si vyžádal dva mrtvé a tři zraněné. Původně byla oběť střelby na parkovišti u vchodu od kostela jen jedna, ale jeden ze dvou těžce zraněných zemřel.

Policejní vozy před kostelem v Colorado Springs

Kolem jedné hodiny odpoledne zaútočil střelec - možná stejný - před vchodem do kostela, kde v tu dobu bylo na 7000 věřících rozcházejících se po mši. Tragičtějším následkům zabránil, jak uvedl šéf místní policie Richard Myers, „odvážný člen ochranky kostela, který zřejmě zachránil mnoho životů“.

Útočníka v černém kabátě, který mohl vniknout od kostela, zabila členka ochranky kostela: "Zastřelila podezřelého a on zemřel na místě," uvedl Myres. Totožnost útočníka zatím není známa. Byl však oblečen podobně, jako střelec z Arvady, měl tmavý kabát. měl také zbraň s dlouhou hlavní. Neměl ale knír, o němž se zmiňovali svědci z Arvady.

Pracovnice centra Rose Lydahová (vlevo) utěšuje jednu z žen před kostelem.

Podle Myerse bylo v kostele nalezeno několik podezřelých předmětů, včetně výbušnin. Nasazena byla speciální jednotka SWAT.

Motiv útoku policie nezná. Ani neví, zda pachatel byl v nějakém vztahu s oběťmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám