Hlavní obsah

Americká stráž za rok zabavila rekordní množství kokainu

WASHINGTON

Pobřežní stráž Spojených států za minulý rok zabavila rekordní množství pašovaného kokainu. Celkově se jednalo o 161 tun drogy v hodnotě 4,7 miliardy dolarů (84 miliard korun). Pobřežní stráž současně ve čtvrtek oznámila, že trasy pašeráků se zřejmě přesouvají z karibské oblasti na Tichý oceán.

Foto: Fredy Builes , Reuters

Úřady zabavily 161 tun drogy.

Článek

Největší jednotlivý úlovek stráže bylo 20 tun kokainu, který byl zabaven v březnu na palubě panamské lodi.

Velitel pobřežní stráže Thad Allen dále informoval, že pašeráci drog se uchýlili k riskantnějším způsobům, jak se vyhnout zadržení na moři, včetně toho, že rozpouštějí kokain v motorové naftě. Ve větší míře také používají tichomořské trasy, mimo jiné i cesty přes ostrovy Galapágy, především proto, že zvýšené úsilí bezpečnostních složek prý téměř uzavřelo hlavní trasy v Karibském moři.

Podle Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu je hlavním producentem kokainu na světě Kolumbie, následovaná svými andskými sousedy Peru a Bolívií. Spojené státy mají dvoustranné dohody s 26 karibskými a jihoamerickými státy, která umožňuje pobřežní stráži operovat mimo své teritoriální vody s cílem zadržet pašeráky na lodích plujících pod cizí vlajkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám