Hlavní obsah

Zástupce vlády USA hájil únosy

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle amerického práva je přípustné unášet cizí státní občany, protože to schválil americký Nejvyšší soud. Při vystoupení před odvolacím tribunálem v Londýně to podle listu The Times řekl Alun Jones, jenž před tímto soudem zastupoval americkou vládu.

Článek

Jones prohlásil, že pokud američtí činitelé někoho unesou v cizí zemi a dopraví ho k soudu v USA, soud nemá právo prohlásit únos za ilegální a propustit jej. „To je právo Spojených států,“ tvrdil.

Reagoval tak na případ Brita Gavina Tollmana, šéfa cestovní kanceláře Trafalgar Tours. Británie jej odmítla vydat k soudu do USA, a tak když Tollman odjel do Kanady, přesvědčil americký vyšetřovatel tamní úřady, aby jej zatkly, a usiloval o jeho vydání. Neuspěl však, protože kanadský soudce rozhodl, že to porušuje pravidla pro vydávání lidí do jiné země.

Jones v Londýně připomněl případ Mexičana Humberta Alvareze Machaina, uneseného v roce 1990 kvůli podezření z účasti na obchodu s drogami. Přestože mezi USA a Mexikem již v té době platila smlouva o vydávání podezřelých, americký soud rozhodl, že Machain se nemůže odvolávat na to, že byla porušena.

Ministerstvo spravedlnosti USA odmítlo podle The Times komentovat Jonesovy výroky, v Británii však vzbudily značné obavy. „Samotná idea únosu je pro nás odpuzující a my musíme v těchto případech postupovat s krajní obezřelostí a s důkladným pochopením důsledků v americkém právu,“ řekl listu konzervativní poslanec Patrick Mercer.

Shami Chakrabarti, který vede skupinu pro ochranu lidských práv Liberty, byl značně ostřejší. „Měli by se toho (Američané) zbavit, pokud chtějí být považováni za civilizovaný národ,“ řekl. Britové dosud soudili, že k únosu Američané sahají jen u lidí podezřelých z teroru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám