Hlavní obsah

Bush, Olmert a Abbás věří v dosažení míru

– WASHINGTON

Nejvyšší představitelé Izraele, Palestiny a USA  vyjádřili před úterní konferencí v Annapolisu naději, že bude úspěšná a na Blízkém východě se podaří dosáhnout míru. optimistická slova však nedokázala zastřít rozpory ve stanoviscích.

Článek

Izraelský premiér Ehud Olmert, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a americký prezident George Bush věří nejen v úspěch konference, jež má nastartovat mírová jednání, ale dokonce v dosažení hlavního cíle, jímž je mír v oblasti.

"Těším se na pokračování našeho váženého dialogu s vámi a předsedou palestinské samosprávy, které ukáže, zda mír je či není možný. Já sem optimista," řekl Bush Olmertovi při separátním jednání. Podobně se vyjádřil při následující schůzce s Mahmúdem Abbásem: "Chceme vám pomoci. Chceme, aby tam byl mír," uvedl Bush. 

Předseda izraelské vlády ocenil podporu nejen Washingtonu, ale také arabských států, které se konference zúčastní. "Je to pro nás velmi důležité," řekl k jejich účasti. Doufá, že se po konferenci rozběhnou zásadní bilaterální mírové rozhovory. Konference se účastní nejen Saúdská Arábie, ale také Sýrie, jediná země, s níž Izrael ještě nejednal o míru po šestidenní a jomkippurské válce.

Palestinci chtějí jednat o konkrétních bodech

Zatímco izraelský premiér se nezmiňoval o konkrétních bodech jednání, Abbás řekl, že doufá, že se po konferenci začne jednat o definitivním statusu palestinských území a o všech tématech, která s tím souvisí.  A právě tady je hlavní spor. Palestinci chtějí jednat o konkrétních bodech, zatímco Izrael žádá jen rámcové vymezení budoucích témat.

Izraelci a Palestinci se možná přece jen dohodnou na znění prohlášení, které by mělo být na závěr konference přijato. Podle Abbásova poradce Jásira Abida Rabbúa se o tom stále intenzivně jedná. Abbásův mluvčí Nabíl abú Rudajná řekl, že ještě večer by mělo být známo znění dokumentu, který bude v úterý předložen účastníkům konference. Také izraelská strana potvrdila, že se podařilo pokročit v dosud sporných otázkách.

Dalším problémem je, jak přijmou výsledky konference radikální Palestinci, když se jí neúčastní hnutí Hamás a to už oznámilo, že nepřijme žádné závěry, které by Palestince poškodily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám