Hlavní obsah

Dívka se přidala k teroristům, teď ji nechtějí pustit domů

Novinky, znk
BOGOTÁ

Poté, co vystudovala vysokou školu, odjela z Holandska do Kolumbie, kde se přidala k levicovým protivládním ozbrojencům z Revoluční ozbrojené fronty Kolumbie (Farc). Po pár letech v džungli ale přišla o všechny své ideály a nyní by se chtěla jen vrátit zpátky do rodné země. Teroristé ji však prý nechtějí pustit. Vyplývá to z diářů, které napsala holanďanka Tanja Nijmeijerová a které v červnu objevila kolumbijská armáda.

Článek

Pilná studentka a nadšená idealistka, která chtěla bojovat proti bezpráví a chudobě, Nijmeijerová vystudovala v roce 2001 španělskou filologii na univerzitě v holadnském Groningenu. Její dizertační práce byla právě na téma povstalecké skupiny Farc.

Rok poté se zúčastnila studijní mise v Kolumbii, kde se seznámila s chudobou, ve které žije velká část tamní populace. Při té příležitosti se dostala do kontaktu se skupinou levicových radikálů z Farc a rozhodla se opustit svůj dosavadní život a přidat se k jejich boji proti vládě za nastolení socialistické spravedlnosti.

Holanďanka ale celkem rychle zjistila, že ideály, skrze které viděla revoluční boj levicové guerily, byly jen krásným snem, a že Farc vůbec nejde o boj za lepší svět. 

Ferrati Testa Rossa a kaviár

"Jsem unavená z guerily, z lidí a ze života v komunitě," napsala ve svých diářích, "unavená z toho, že nemůžu myslet sama na sebe. Kdybychom alespoň věděli, za co bojujeme. Pravdou je, že už tomu nevěřím".

Na jiných stránkách si "Eillen", takové je její bojové jméno, uvědomuje zbytečnost ozbrojeného boje. "Nevím, kde nás tento projekt zavede," svěřila se loni v dubnu. "A i kdyby se nám podařilo dostat se k moci, co se stane? Snoubenky lídrů pravděpodobně dostanou dárkem jedno Ferrari Testa rossa, nechají si udělat nové poprsí a budou jíst kaviár," podotkla hořce.

S deziluzí přicházejí i pochyby o správnosti jejího rozhodnutí přidat se ke guerile. "Někdy se budím pláčem, napadá mě jedna a ta samá otázka: 'Byla bych šťastnější, kdybych zůstala v Holandsku, učila bych, překládala a pracovala pro univerzitu, kdybych se vdala a měla děti?'," ptala se sama sebe.

Z diářů také jasně vyplývá, že, více než na marxistické ideologii, si Farc staví na obchodu s drogami a na výdělcích z vydírání a politických únosů, kterými se její vůdci obohacují.

Rodiče nevěří, že se dcera může vrátit domů

"V některých evropských kruzích je ještě někdo, kdo srovnává členy guerily s Robinem Hoodem nebo Che Guevarou a myslí si, že bojují proti zlým za dobro chudých," uvedl kolumbijský ministr vnitra Juan Manuel Santos. "Bohužel také Nijmeijerová se chytila do této pasti," dodal.

Rodiče Nijmeijerové tvrdí, že teroristé nyní jejich dceru drží prakticky v zajetí. Jako důkaz uvádějí jednu citaci z jejích diářů. "Chci opustit tuhle jednotku," napsala minulý listopad. "Nyní jsem ale jako vězeň. Co můžu dělat?"

Mluvčí Farc Raul Reyes však nedávno uvedl, že Nijmeijerová není vězněna a jestli si to přeje, může se klidně vrátit domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám