Hlavní obsah

Venezuela přerušila styky se Španělskem a Kolumbií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuela zmrazila diplomatické styky se Španělskem a Kolumbií. V neděli to podle tiskových agentur oznámil venezuelský prezident Hugo Chávez. Tento krok Caracasu je odpovědí na roztržky s oběma státy v nedávné době.

Článek

Přerušení styků s Madridem je dohrou konfliktu mezi oběma zeměmi ze summitu latinskoamerických států, který se konal před dvěma týdny v Chile. Kontroverzní venezuelský levicový prezident na něm nevybíravě kritizoval bývalého španělského premiéra Josého Maríu Aznara a označil ho za fašistu. Španělský král Juan Carlos ho vzápětí nato okřikl a doporučil mu, aby zmlkl. Chávez se poté od španělského monarchy marně domáhal omluvy.

"Dokud se mi španělský král neomluví, zmrazuji vztahy se Španělskem," prohlásil Chávez během návštěvy Maracaiba, metropole státu Zulia, ležícího na severozápadě Venezuely.

Stejné opatření uplatnil také vůči sousední Kolumbii. V tomto případě je to odpověď na rozhodnutí kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho z minulého týdne odvolat Cháveze z role prostředníka při vyjednávání o výměně rukojmích s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Podle Uribeho úřadu Chávez navázal přímý kontakt s velitelem kolumbijské armády, což je vnímáno jako vměšování do státních záležitostí Kolumbie.

Chávez v reakci na Uribeho krok označil svůj kolumbijský protějšek za lháře a cynika, kterému nejde o mír v jeho zemi. Zmrazení styků podle něj bude mít pro Bogotu také hospodářské a politické dopady, dodal bez bližších podrobností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám