Hlavní obsah

Kanada má další oběť policejního taseru

Právo, CNN, roš

V Kanadě zemřel ve středu další člověk po zásahu policejním paralyzérem - taserem, stav druhého je kritický. Informoval o tom kanadský server CBC News. Veřejnost rozjitřená zabitím polského imigranta taserem 14. října ve Vancouvru mezitím čekala na výsledek šetření.

Foto: www.profimedia.com, Profimedia.cz

Amnesty International uvedla, že zdokumentovala celkem 16 případů úmrtí v Kanadě.

Článek

Elektrickému výboji podlehl Howard Hyde (45), který se v nápravném zařízení v Halifaxuv v provincii Nové Skotsko pustil do křížku s policisty. Po vyšetření vězeňští lékaři shledali, že je v pořádku, ale 30 hodin poté zemřel.

"Použití taseru nebylo v žádném ohledu nezbytné. Nebyl ozbrojený a byl malé postavy," řekla jeho sestra, které ztrátu bratra oznámil lékař, ale o taseru se dozvěděla až od novinářů.

Případ přilil olej do ohně sporu o bezpečnosti zbraně. Ministr spravedlnosti provincie Cecil Clarke nařídil prošetřit bezpečnost a používání taserů.

Při zásahu taserem zemřelo již několik lidí

V provincii Britská Kolumbie, kde na vancouverském letišti po nejméně dvou zásazích výbojem skonal Polák Robert Dziekanský, se ve středu rozšířila zpráva, že v nemocnici zemřel 36letý muž zasažený taserem při rvačce s policií.

Policie pouze potvrdila, že jeho stav je vážný. Ačkoli přímá souvislost úmrtí s taserem se musí teprve prokázat, amatérské záběry z kruté smrti Dziekanského, jež oblétly svět, obrátily k taserům kritickou pozornost.

Jen během minulého víkendu v sousedních USA zemřeli krátce po zásahu policejního paralyzéru tři lidé.

Organizace Amnesty International uvedla, že zdokumentovala celkem 16 případů úmrtí v Kanadě a varovala před zdravotními riziky. Provincie Newfoundland hned pozastavila jejich používání. Situaci zmapuje i federální vláda a smrtí Poláka se bude zabývat také parlamentní komise.

Do pondělí se očekává vyjádření kanadské pohraniční služby, zatímco koroner svolal zasedání své poroty až na květen 2008. Nezávislá komise pro stížnosti proti postupu policie už v červnové zprávě upozornila, že policie používá paralyzéry "příliš běžně" a ne jako poslední možnost před střelbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám